Geld en Werk

CPB nóg optimistischer over groei van de economie

14 juni 2017 08:56 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Bezoekers bewonderen de bloemen in de Keukenhof. Beeld © ANP

Het Centraal Planbureau is nog optimistischer over de Nederlandse economie dan in maart. Toen verwachtten de rekenmeesters van het kabinet groeipercentages van 2,1 dit jaar en 1,8 volgend jaar. Maar het gaat nog beter dan verwacht: dit jaar groeit de economie met 2,4 procent, volgend jaar met 2.

De seinen voor de Nederlandse economie staan op groen, schrijft het CPB. Dat zorgt er ook voor dat de werkloosheid verder daalt, naar 4,9 procent dit jaar en 4,7 procent in 2018. 

Ook de overheidsfinanciën zijn gezond, zegt het CPB, met een overschot van 0,5 procent in 2017 en 0,7 procent in 2018. Eerder deze week verhoogde De Nederlandsche Bank (DNB) zijn prognoses voor de economie ook al

Kamp blij

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken reageert dan ook verheugd: "Deze raming van het CPB bevestigt het beeld eerder deze week van DNB dat we dit jaar de sterkste economische groei kunnen verwachten in tien jaar tijd", verklaart hij. "De uitdaging is nu om de groei voor de komende jaren veilig te stellen."

Net als de centrale bank plaatst het CPB wel kanttekeningen. Zo blijft de ontwikkeling van de lonen nog achter. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet komt dit mogelijk door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De contractlonen gaan volgens de voorspellingen dit jaar gemiddeld met 1,7 procent omhoog en volgend jaar met 2,0 procent.

Demissionair minister Dijsselbloem vindt dat de lonen omhoog kunnen en moeten: (tekst gaat verder onder video)

'Licht kan weer op oranje springen'

Ook de inflatie blijft wat onder de maat. Deze komt volgens het CPB waarschijnlijk uit op 1,4 procent in beide jaren.

Het licht voor de Nederlandse economie kan daarbij weer 'op oranje springen', als internationale onzekerheden veranderen in tegenvallers, waarschuwt het planbureau.

Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de uitkomst van de brexit-onderhandelingen zullen zijn. Buiten Europa is onder meer de koers van de Verenigde Staten onder president Donald Trump een punt van onzekerheid, waarschuwde het CPB vorige week al.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore