Geld en Werk

Nieuwe ontslagwet schiet doel voorbij: ontslag moeilijker

30 juni 2016 07:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een werkzoekende bij het UWV. Beeld © ANP (Archieffoto)

Iemand ontslaan is moeilijker geworden met de Wet Werk en Zekerheid, blijkt uit onderzoek naar de wet die nu een jaar van kracht is.

Daarmee werkt de wet averechts, want het was juist de bedoeling dat de arbeidsmarkt flexibeler zou worden doordat het voor werkgevers makkelijker werd om mensen te ontslaan. Als het makkelijker zou zijn om werknemers te ontslaan, zouden werkgevers tijdelijke krachten sneller belonen met een contract, was de gedachte van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toen hij de WWZ een jaar geleden invoerde. 

Er was al veel kritiek bij de invoering van de wet, maar wordt nu ook gestaafd met een grondig onderzoek in opdracht van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). In het onderzoek zijn de uitspraken van alle gepubliceerde en een groot aantal ongepubliceerde rechtszaken geanalyseerd.

Ontslag via de rechter

Het gaat daarbij niet om alle ontslagzaken, slechts in een klein aantal gevallen komt de rechter er namelijk aan te pas. Jaarlijks komen ongeveer 4000 zaken voor de rechter, waarbij werkgever en werknemer het niet eens zijn over de reden van het ontslag. Dat is ongeveer 10 procent van alle ontslagaanvragen vorig jaar. 

Als de reden voor het ontslag is dat het slecht met het bedrijf gaat, loopt het ontslag via het UWV. Daarbij krijgt iedereen sinds de WWZ een transititievergoeding van een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Voor de invoering van de nieuwe wet kregen ontslagen werknemers niets.

Meer aanvragen afgewezen

Ontslag is weliswaar goedkoper geworden omdat vergoedingen lager zijn, maar de rechter wijst ontslag veel vaker af, blijkt uit het onderzoek. In situaties waarin er een conflict is over het functioneren van de werknemer wijst de rechter zelfs 8 van de 10 ontslagaanvragen af.

En dat maakt werkgevers huiverig om mensen in vaste dienst te nemen. Het enige pluspunt voor werkgevers is dat áls de ontslagaanvraag wordt gehonoreerd, ze minder geld kwijt zijn aan ontslagvergoedingen. 

Angst voor de rechter

Uit het onderzoek blijkt ook dat de ontslagvergoedingen die worden uitgekeerd gemiddeld 14 procent lager liggen dan voor de invoering van de nieuwe wet. Daarbij zijn ook de transitievergoedingen meegerekend die via het UWV worden uitgekeerd.

Als de rechter al een vergoeding uitkeert, is die sinds de invoering van de nieuwe wet ruim 40 procent lager. Dat komt omdat de rechter, anders dan in de oude situatie, alleen een extra geldbedrag mag toekennen als er sprake is van zeer ernstig verwijtbaar gedrag van de werkgever.

De angst bij werkgevers om naar de rechter te stappen en daar bakzeil te halen, zorgt er ook voor dat er vaker wordt geschikt. Werknemers stappen ook minder vaak naar de rechter, omdat die maar zelden een hoger bedrag toewijst dan de transitievergoeding van het UWV. Daarnaast is er het risico dat ze winnen. Dat klinkt gek, maar zit zo: als ze gelijk krijgen en het ontslag dus onterecht was, moeten ze terug naar hun werk, waar de verhoudingen er natuurlijk niet beter op zijn geworden.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore