Geld en Werk

Staat verkoopt weer pluk aandelen ABN Amro: nog 56 procent over

14 september 2017 19:47
Beeld © ANP

De staat doet weer 65 miljoen aandelen ABN Amro in de verkoop. Daarmee zakt het belang van de overheid in de bank tot 56 procent.

Dat heeft het NLFI, de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen voor de staat beheert, vanavond bekendgemaakt.

Van 63 naar 56 procent

Op dit moment heeft de overheid nog een belang van 63 procent in de bank, die in 2008 van de ondergang werd gered met belastinggeld. Door de voorgenomen verkoop zakt dat belang tot 56 procent.

Naar verwachting is de verkoop morgenochtend al rond, alleen gekwalificeerde beleggers komen in aanmerking om stukken in te slaan.

8 miljard terug

De verkoop zal naar verwachting iets minder dan 1,5 miljard euro opleveren. Daarmee is de investering in ABN nog lang niet terugverdiend.

De staat heeft destijds 21,663 miljard euro betaald voor het huidige ABN Amro. Daarvan is een deel al teruggekomen door de verkoop van plukken aandelen. Met de geschatte verkoopprijs van de nieuwste tranche meegerekend, heeft de overheid inmiddels ruim 8 miljard euro terugverdiend.

ASR verkocht

Vandaag verkocht de staat ook zijn laatste aandelen van verzekeraar ASR. Het bedrijf staat daarmee weer volledig op eigen benen. De belastingbetaler heeft op de nationalisatie van ASR uiteindelijk wel ruim 130 miljoen euro verlies gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore