Geld en Werk

Moet werkmail na werktijd afgeschaft worden?

19 oktober 2015 21:44 Aangepast: 20 oktober 2015 09:56
Meer dan 20 procent checkt meer dan zes keer per dag buiten werktijd zijn werkberichten Beeld © ANP

In je vrije tijd e-mailen, whatsappen of bellen over het werk; de meeste mensen vinden dat vrij normaal. Maar dat is het niet, vinden de Belgische en Duitse overheid. Zij willen er vanaf.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat altijd bereikbaar zijn voor je werk inderdaad ongezond is. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit vonden uit dat werknemers al na twee jaar chronisch vermoeid raken als ze constant bereikbaar zijn. En uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van vakbond FNV, blijkt dat werknemers meer stress hebben als ze altijd bereikbaar moeten zijn. 60 procent van de ondervraagden vindt dat er daarom afspraken gemaakt moeten worden met de werkgevers. Wie duidelijkere 'werktijden' heeft, voelt meer rust en verschijnt veel energieker op zijn werk.  

In Duitsland zijn er een aantal bedrijven die experimenteren met duidelijkere regels. Autofabrikant BMW geeft medewerkers het 'recht op onbereikbaarheid'. Dat betekent dat je geen mails of berichten hoeft te checken na werktijd. Gebeurt dat wel, mag je deze tijd opgeven als overuren en dus compenseren. Alle vestigingen van de autofabrikant doen daaraan mee. 

Mercedes en Volkswagen
Ook de Duitse giganten Daimler-Benz, Deutsche Telecom en Volkswagen doen pogingen. Zo worden bij het laatstgenoemde bedrijf een half uur voor het einde van de werkdag alle servers geblokkeerd zodat je geen mails meer kunt ontvangen tot vlak voor je volgende dienst. En in België verbiedt supermarktketen Colruyt zijn werknemers om mails buiten werktijd te lezen, uit 'respect voor de werknemer'. Niet iedereen 'hoeft' zich aan deze regel te houden; sommige belangrijke werknemers zijn vrijgesteld. 'Respect voor de werknemer', noemen ze het daar.

Dat het ook anders kan bewijst Amazon, dat zijn werknemers aanspoort om letterlijk dag en nacht bereikbaar te zijn. Beantwoorden ze hun mail niet, dan krijgen ze een tekstberichtje. Het gevolg: talloze klachten. Mensen zouden huilend op de werkvloer zitten.

Geen onderdeel cao-onderhandelingen
Volgens de Nederlandse arbeidstijdenwet kunnen werkgevers hun personeel niet verplichten om altijd bereikbaar te zijn. Officieel moeten ze hun personeel zelfs elf uur achter elkaar met rust laten. Bazen mogen wel bellen of mailen, maar je hoeft niet te reageren tenzij je veel verdient en in de top van een bedrijf zit. Toch is de kans klein dat Nederland het voorbeeld van onze buurlanden gaat volgen, denkt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit Tilburg. 

In Nederland wordt toch vaak gezegd dat er zaken zijn die je beter tussen werkgevers en werknemers kunt regelen. Dat kan bijvoorbeeld ook door afspraken te maken in cao's, zegt hij. "We kunnen het wel vastleggen in wetgeving, maar wij hebben toch vaak het idee dat dit echt de laatste redding moet zijn." 

Kijk hier de uitzending van Z Today over dit onderwerp:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore