Geld en Werk

Investeerder perst half miljard uit farmahandel Mediq

14 september 2017 16:55 Aangepast: 14 september 2017 16:57
Beeld © ANP

Investeringsmaatschappij Advent heeft vorig jaar zo’n half miljard euro aan farmaceutische groothandel Mediq onttrokken. Mediq zelf zegt desondanks nog steeds 'een financieel sterk bedrijf' te zijn.

Advent is een Amerikaanse investeringsmaatschappij, die in 2013 het beursgenoteerde Mediq overnam. Eind 2014 verkocht de investeerder de divisie apotheken, voor een boekwinst van 269 miljoen euro. Na de verkoop bleef de medische groothandel met 3700 voltijdsmedewerkers en een omzet van 1,3 miljard euro over.  Vorig jaar boekte Mediq een nettoverlies van 10 miljoen.

Uitgeperst

Uit de meest recente jaarrekening van Mediq blijkt dat Advent de boekwinst uit de apotheken vorig jaar aan zichzelf heeft laten uitkeren. De jaarrekening toont eveneens aan dat de investeringsmaatschappij nog veel meer geld uit de farmahandel heeft geperst.

In de eerste plaats betaalde Mediq zijn eigenaar Advent 245 miljoen euro aan dividend. Daarnaast onttrok Advent nog eens 245 miljoen euro aan het eigen vermogen, de financiële reserves van de onderneming. Ten slotte gaf Mediq de eigenaar nog een lening van 61 miljoen euro.

Vermogenspositie verzwakt

Waar de boekwinst van de apotheken de vermogenspositie van Mediq had kunnen versterken, werd die door de uitkeringen juist flink verzwakt. De solvabiliteit van Mediq daalde van een redelijke 20 procent naar een magere 8 procent. Ter vergelijking: eind 2011, dus voordat Mediq van de beurs werd gehaald, beschikte het bedrijf over een solvabiliteit van 40 procent.

Volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer is een solvabiliteit van 8 procent 'natuurlijk niet goed' te noemen. "Maar dat is wat private equity vaak doet, een bedrijf op kasbasis leeghalen." Hij geeft wel aan dat Advent mogelijk garanties heeft gegeven om bij te storten als dat nodig is.

Vermogenspositie weer verbeterd

Volgens directeur communicatie José Tijssen is bij de onttrekking van kapitaal vorig jaar 'uiteraard gekeken naar de financiële draagkracht van het bedrijf'. Tijssen geeft aan dat de lening van 61 miljoen inmiddels is terugbetaald en de vermogenspositie van Mediq weer is verbeterd, 'tot boven de 20 procent' eind juni. "Dat is te danken aan de goede gang van zaken en de verkoop van onze Amerikaanse dochter Byram Healthcare."

Byram, dat medicijnen en medische hulpmiddelen rechtstreeks aan patiënten levert, werd in mei voor 380 miljoen dollar (320 miljoen euro) verkocht aan het Amerikaanse Owens & Minor. Volgens Mediq is de vermogenspositie van het bedrijf "zodanig verbeterd, dat wij ons zonder problemen kunnen richten op acquisities in Europa."

In het voorjaar van 2016 meldde het FD dat Advent van de medische groothandel af zou willen. De investeringsmaatschappij zou al zakenbanken hebben ingeschakeld voor de verkoop. Tijssen wil niet zeggen of Advent na de verkoop van Byram (omzet 450 miljoen dollar) ook van de rest van Mediq af wil.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore