Geld en Werk

Dit verandert er voor jou door nieuwe regels per 1 juli

30 juni 2017 14:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty

Traditiegetrouw is 1 juli de dag dat veel nieuwe wetten en regels ingaan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor jouw portemonnee.

Minimumloon stijgt

Het minimumloon stijgt elk jaar in januari en juli. Vanaf 1 juli ligt het minimumloon als je fulltime werkt op 1565,40 euro bruto per maand, 361,25 euro per week en 72,25 euro per dag.

Ook 22-jarigen hebben vanaf juli recht op het minimumloon voor volwassenen. Die grens ligt nu nog op 23 jaar. Vanaf juli 2019 hebben ook 21-jarigen recht op het minimumloon voor volwassenen. De uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen dus ook mee.

Bellen naar de klantenservice wordt goedkoper

Bellen naar een 0900-, 0906- of 0909-nummer wordt vanaf 1 juli een stuk goedkoper. Bedrijven mogen dan alleen nog de gewone gesprekskosten van je vaste of mobiele telefoon vragen.

Volgens het Europese Hof is de klantenservice een essentieel onderdeel van de dienst van een bedrijf. Daar mag daarom geen extra geld voor worden gevraagd. 

Geen pensioen in eigen beheer voor dga's

​Een directeur-grootaandeelhouder (dga) mag vanaf 1 juli geen pensioen meer opbouwen in eigen beheer. De huidige regeling was te ingewikkeld en zou eigenlijk al per 1 januari worden afgeschaft, maar ook de afschaffing ervan bleek ingewikkelder dan gedacht.

Compensatie voor internet- en tv-storingen

Als je na 1 juli nog eens een avondje zonder internet of TV komt te zitten, kun je compensatie claimen. Tenminste, als de storing langer duurt dan 12 uur.

Hoeveel je precies terugkrijgt, hangt van je abonnementskosten af: bij een storing tussen 12 en 24 uur kun je rekenen op 1/30 deel van je maandelijkse abonnementskosten, bij een storing tussen 24 en 48 uur loopt dat op naar 2/30 deel. De minimumvergoeding is altijd 1 euro, tenzij je een prepaid-abonnement hebt. Dan krijg je 50 cent.

Aangepast puntenstelsel voor huurwoningen

De huur van je woning wordt bepaald aan de hand van een puntenstelsel. Zo kun je zelf ook gemakkelijk checken of de prijs die je betaalt eerlijk is. Vanaf 1 juli veranderen de waarderingen in dat puntenstelsel.

Hier kun je zelf het puntenaantal van jouw huurwoning berekenen.

Een kortere betalingstermijn voor mkb'ers

Mkb'ers en zzp'ers kunnen sneller rekenen op hun geld. Vanaf 1 juli mogen overheden en grotere ondernemingen geen betaaltermijn van langer dan 60 dagen meer afspreken.

Voor overeenkomsten die al gesloten zijn geldt een overgangstermijn van een jaar: na 1 juli 2018 geldt ook voor die overeenkomsten dat de betaaltermijn teruggaat naar 60 dagen.

En verder...

Komen er ook 14 nieuwe verkeersborden bij, krijgen werknemers recht op een second opinion van een bedrijfsarts, staan er definitief geen praatpalen meer langs de weg en mag alle communicatie bij aanbestedingen alleen nog digitaal verlopen.

Alle, maar dan ook alle wettelijke veranderingen kun je vinden in de Wetgevingskalender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van