Geld en Werk

Koeien op het water: drijvende boerderij komt er nu echt aan

04 juli 2017 11:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Deze boerderij drijft over een paar maanden in de Rotterdamse haven. Beeld © Beladon

Het klonk heel lang als toekomstmuziek: een stal met veertig koeien, die drijft in de haven van Rotterdam. Maar het plan wordt concreet: waarschijnlijk staan de koeien nog dit jaar te grazen in de schaduw van de Euromast. Het weidegras is zelfs al ingezaaid. Als alles meezit, blijft het zelfs niet bij die ene 'floating farm'.

Vergunning, wetgeving, inspraak van omwonenden, gemeenteraadsleden die er iets van vinden. De initiatiefnemers van de drijvende boerderij in Rotterdam moesten heel wat hobbels nemen om hun droom te realiseren. Er werd zelfs onderzoek gedaan naar mogelijke zeeziekte onder koeien.

"Ja, dit is nu eenmaal iets compleet nieuws. Maar de omwonenden vinden het geweldig, ze zijn trots dat in hun omgeving deze innovatie komt", vertelt architect Peter van Wingerden.

Voedsel van de toekomst

De bedenkers denken dat drijvende boerderijen een belangrijk antwoord zijn op de vraag hoe we in de toekomst de miljarden monden op deze wereld moeten voeden. De hoeveelheid vruchtbaar land wordt schaarser en steden worden voller.

Een boerderij die gevestigd zit in een stad moet de inwoners bij de productie van voedsel betrekken, zo is de gedachte. Want deze melk komt niet uit de fabriek, maar komt straks van de Maas bij hun om de hoek. Omwonenden kunnen komen kijken en producten kopen. 

Rotterdamse kaas

De melkveehouderij sluit zich niet aan bij een coöperatie als Campina. De 300.000 liter melk die jaarlijks geproduceerd wordt komt onder een eigen label op de markt. "We verwerken het tot zuivelproducten als yoghurt of kaas. Die gaan we verkopen in de directe omgeving van de boerderij. We gaan het echt verkopen in Rotterdam", vertelt Van Wingerden. Want dat is ook het idee achter de floating farm: lokaal.

Thumbnail

De koeien mogen een deel van het jaar, als ze daar zin in hebben, grazen op het land. (afbeelding: Floating Farm)

Boerderij bouwen als een schip

Zo ver is het nog niet. Van Wingerden: "In september moet het voorlichtingscentrum opengaan. Het is nog even de vraag of we voor of na de bouwvak beginnen met de bouw van de boerderij. We hopen dat die eind dit jaar opengaat."

De bouw gaat natuurlijk anders dan bij een gewone koeienstal. De boerderij wordt in losse onderdelen gebouwd in een dok en wordt vervolgens naar de haven gevaren. "Daar wordt dan de bovenkant er bovenop gebouwd. Het zijn hele grote drijvende elementen", legt Van Wingerden uit.

Den Bosch

Het traject om de drijvende boerderij gerealiseerd te krijgen duurde lang, maar was ook leerzaam. Met die kennis willen de initiatiefnemers gaan uitbreiden. Naar Den Bosch om precies te zijn, daar wordt nu gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek.

Van Wingerden: "We kijken naar verschillende mogelijkheden. Misschien gaan we daar wel kippen of geiten houden, of groente telen. De gemeenteraad is er erg enthousiast. Ze zijn er enorm bezig met innovatieve foodproductie. Brabant is immers een echte voedselregio."

Ook in Rotterdam wordt al nagedacht over een vervolg. De vergunning voor een kippenstal is in de maak. Ook willen de water-agrariërs een drijvende kas bouwen. "Het geheel vormt dan een circulaire food trip."

Future of Food Week

Hoe wordt de toekomst van onze voeding veiliggesteld? We laten het zien in de Future of Food Week bij RTL Z (3-7 juli), mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds en Rabobank. De artikelen en video's zijn tot stand gekomen onder eindredactie van RTL Z.

`