Geld en Werk

Zelfs Ikea vindt dat we genoeg spullen hebben

20 januari 2016 16:26 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05
'We zijn waarschijnlijk verzadigd wat betreft spullen' Beeld © ANP

Warenhuis Ikea geeft toe: we hebben te veel spullen. Je zou denken dat het bedrijf blij zou zijn met onze koopwoede, maar het tegendeel is waar. Het moet toch eens klaar zijn, oppert Steve Howard, hoofd duurzaamheid van het Zweedse bedrijf.

"We zitten waarschijnlijk tegen een plafond aan wat betreft spullen", hij gebruikte daarvoor letterlijk de engelse term 'peak stuff'. We praten over een 'peak' van de oliemarkt, maar ik zou zeggen dat we op een hoogtepunt zitten wat betreft rood vlees, suiker en spullen… en meubels", zegt hij in een debat over duurzame bedrijfsvoering dat georganiseerd werd door Guardian.

Hij benadrukt dat grote bedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid hebben in het beperken van de opwarming van de aarde. Dat betekent echter wel dat de veel traditionele verdienmodellen, die gericht zijn op kortetermijnwinst, op de schop moeten en bedrijven spullen moeten produceren die een lange tijd meegaan. 

'Wat betekent economie eigenlijk?'
De definitie 'economie' moet daarom ook veranderen, vindt Howard. "We praten over het verduurzamen van organisaties, maar daarmee pakken niet de kern van het probleem aan." Hij legt uit dat het bedrijfsleven nog steeds teveel gericht op het maken van snelle winst. "Als je aan jonge werknemers vraagt hoeveel hun werkgever het milieu belast, dan kijken ze je aan alsof je van een andere planeet komt. We hebben onze educatiemodellen niet veranderd."

Volgens hem is het verduurzamen van bedrijven "een pijnlijk proces", omdat het uiteindelijk neerkomt op "een zeer persoonlijk niveau": de bonussen van de directie. "Als zij het bedrijf willen verduurzamen over drie jaar, dan kan dat hun bonus van dit jaar beïnvloeden." 

Steve Howard sprak eerder op TedX ook over zijn werk bij Ikea. Bekijk hier zijn speech:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore