Geld en Werk

Bierbrouwer crowdfundt zonnepanelen en geeft er bier voor terug

22 december 2015 17:54 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25

De mannen achter biermerk Oedipus willen duurzaam energie opwekken en daarvoor zamelen ze geld in via crowdfunding. Tot zover weinig nieuws. Maar je investering wordt niet beloond met euro's, maar met bier.

De bierflesjes van Oedipus zien er iets anders uit dan je gewend bent: vrolijke kleuren en tekeningen prijken op het etiket. De bedenkers: vier jonge mannen, met een passie voor bier maken. Vier jaar geleden zetten ze hun nieuwe merk op.

"Het doel was simpel, smaakvol bier maken dat afwijkt van de status quo. De eerste vaardigheden leerden we in de keuken op twee grote pannen en binnen de kortste keren stond het hele huis van Sander vol met kratten bier, ijskasten en andere brouwspullen," schrijven ze op hun crowdfundingpagina.

Thumbnail

Uitbetaald in bier
De mannen hebben nog een creatief idee bedacht: ze willen zonnepanelen gaan gebruiken om energie op te wekken, maar daar hebben ze wel eerst geld voor nodig. Van de crowd om precies te zijn. Dat moeten wel echte bierliefhebbers zijn, want je krijgt geen geld (met rente) terug, maar bier. Wie 50 euro investeert, krijgt er de komende vier jaar 25 biertjes (ter waarde van 62,50 euro) voor terug. Van de 8500 euro is nu 1850 euro binnen. 

De mannen van Oedipus zijn niet de enige ondernemers die crowdfunden en vervolgens uitbetalen in natura. Zo konden consumenten geld uitlenen aan een nieuwe chocoladefabriek en kregen daar – je raadt het al – chocolade voor terug. En een golfballenproducent betaalde uit in geld en golfballen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore