Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Vliegen met budgetmaatschappij lang niet altijd goedkoopst

28 juni 2017 09:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty images

Lekker, vliegen van Amsterdam naar New York met een budgetmaatschappij, voor een kleine 300 euro. Het klinkt mooi, maar helaas, dat is bijna nooit de prijs die je uiteindelijk ook betaalt.

Ticketvergelijker Skyscanner onderzocht de extra kosten die naar boven kunnen komen tijdens het boeken van een vlucht met budgetmaatschappijen. Veel mensen, schrijft de website, zijn zich er niet van bewust dat die kosten, bijvoorbeeld voor het inchecken van bagage, de totale vluchtprijs flink op kunnen drijven.

Dure maaltijd

Voor een maaltijd betaal je bij verschillende budgetmaatschappijen standaard extra. Bij het Duitse Eurowings gaat het bijvoorbeeld om maximaal 7,90 euro voor een maaltijd, bij Norwegian kan dat oplopen tot 32,50 per vlucht - dus 65 euro per retour. Vind je dat te duur, kun je het natuurlijk ook gewoon bij een snackje houden. Die kosten maximaal een tientje.

Ook voor drankjes betaal je extra. Zelf eten en drinken meenemen vanaf de luchthaven kan natuurlijk, maar zoveel ruimte in je handbagage heb je vaak niet - en ook die is lang niet altijd gratis.

Bagage

Ook bagage meenemen op lange vluchten kost je met een budgetmaatschappij vaak geld. Het IJslandse Wow Air spant de kroon. Een stuk ruimbagage van 20 kilo kost je daar 58 euro. Wederom, per vlucht. Een koffer inchecken kost je dus 116 euro bovenop je ticket. Met alleen handbagage red je het ook niet, want ook daarvoor betaal je 42 euro per vlucht.

Bij andere budgetmaatschappijen is bagage inchecken iets goedkoper. Bij Eurowings, bijvoorbeeld, kost het je 30 euro en is handbagage gratis. Ook bij Norwegian is handbagage gratis. De prijs van ingecheckte bagage kan oplopen tot 50 euro per vlucht.

Hoe duur is het dan eigenlijk?

Ik vergeleek de kosten voor een week New York in oktober (data variëren, maar ik heb steeds de goedkoopst mogelijke vluchten gekozen) voor KLM, Lufthansa en de budgetmaatschappijen Norwegian Air en Wow Air. Eurowings vliegt alleen binnen Europa en heb ik dus in dit overzicht niet meegenomen.

Ik ben ervan uitgegaan dat je op elke vlucht een stuk bagage van 20 kilo incheckt, een maaltijd en een snackje eet, en een kopje koffie en een glas water drinkt. En dat dan keer twee, want je wil natuurlijk ook terug.


Thumbnail

Norwegian blijkt hier veruit de duurste optie, gevolgd door die andere budgetmaatschappij Wow Air. Voor Norwegian geldt nog dat je per enkele vlucht ook een 'plus'-optie kunt boeken. Die kost je 150 euro voor een retour. Dan zou het ticket 554 euro kosten, waarmee het nog altijd aan de dure kant is. 

Vergelijken

Volgens Skyscanner hebben veel mensen nog wel vertrouwen in het boeken van een budgetvlucht. Het is voor vergelijkingswebsites van belang dat er zo min mogelijk van dit soort 'verborgen kosten' pas tijdens het boekingsproces duidelijk worden, in plaats van vooraf. Daarvoor komen mensen immers naar een vergelijkingswebsite.

Skyscanner zegt daarom te werken met strikte richtlijnen voor maximale transparantie. Maar zelf opletten blijft hoe dan ook van belang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van