Geld en Werk

Energierekening volgend jaar mogelijk 50 euro duurder

22 november 2016 08:53 Aangepast: 29 juli 2017 17:00
Beeld © ANP

Als het aan netbeheerders Stedin, Alliander en Enexis ligt, worden de tarieven verhoogd die zij rekenen aan Nederlandse consumenten. Dat komt omdat gemeenten de precariobelasting, de belasting die geheven wordt op zaken als kabels en leidingen, optrekken.

Dat schrijft het AD. Stedin zegt desgevraagd dat aan waakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) is voorgesteld om de tarieven te verhogen. Verwacht wordt dat de ACM daar begin december daar een besluit over neemt. Of dat een verhoging van 15 euro per jaar oplevert, zoals het AD schrijft, wil Stedin niet zeggen. 

Alliander bevestigt dat het ook aan de ACM heeft voorgesteld de tarieven op te trekken. Over de hoogte van het bedrag wil Alliander niet zeggen. De woordvoerder wil nog wel kwijt dat Alliander de huidige regeling, dat een verhoging van de precariobelasting in de ene gemeente over alle huishoudens in het hele werkgebied moet worden uitgesmeerd, maar niets vindt. 

Enexis zegt bijna niet met precariorechten te maken te hebben. Voorgangers van het bedrijf hebben dat vaak afgekocht. Volgens een woordvoerder van Enexis zullen de tarieven voor elektriciteit dalen, terwijl ze voor gas zullen toenemen. Hij schat met 17 procent. 

Mocht de ACM akkoord gaan met de voorgestelde verhoging, dan komt die nog bovenop een stijging van de energietarieven. De energietarieven daalden in de afgelopen drie jaar, maar voor komend jaar gaat Pricewise uit van een toename met 20 euro op jaarbasis.

Totaal mogelijk 50 euro duurder

Verder wordt de heffing Opslag Duurzame Energie verhoogd. Dit is een heffing waarmee de aanleg van windparken deels wordt betaald. In 2017 stijgt deze met 13,11 euro. Alles bij elkaar zouden huishoudens daarmee tegen de 50 euro per jaar duurder uit zijn. 

Een woordvoerder van Stedin legt uit dat de verhoging in het hele gebied waar het actief is, gelijk zal zijn. Dat betekent dat als de ene gemeente de precariobelasting meer verhoogt dan de andere, dit over alle inwoners van alle gemeenten in het werkgebied worden uitgesmeerd.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van