Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bitcoins maken levert nog maar de helft op

Beeld © Getty Images

Het mijnen van bitcoins is een stuk minder lucratief geworden. Elk nieuw blok bevat nu nog maar 12,5 bitcoins, de helft van de 25 bitcoins die het mijnen van een blok tot afgelopen zaterdag opleverde.

De halvering heeft met opzet plaatsgevonden. De code van de cryptocurrency is zo geschreven dat het mijnen van de munt steeds minder bitcoins oplevert. Elke vier jaar halveert de output van het aantal bitcoins.

De verminderde opbrengst kan grote gevolgen hebben voor de bedrijven die zich bezighouden met het aanmaken van nieuwe bitcoins. Hun inspanningen leveren nu immers de helft minder op, terwijl de kosten voor hardware en energie op korte termijn hetzelfde blijven. Om de mijnbouw rendabel te houden, is het nodig om de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van goedkope elektriciteit of door zo min mogelijk werknemers in dienst te hebben.

De mijnbouwers zullen hopen dat de waarde van de bitcoin verder stijgt of dat een deel van de concurrentie het bijltje erbij neergooit. Op het moment dat minder partijen proberen om bitcoins te mijnen, neemt de rekenkracht die nodig is voor het aanmaken van nieuwe munten automatisch weer af.

Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook.