Geld en Werk

Matthijs van Nieuwkerk verdiende afgelopen jaar 580.000 euro

29 april 2016 14:12 Aangepast: 31 juli 2017 15:30

De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft het afgelopen jaar 580.000 euro verdiend, 4 ton boven de wettelijke norm van 178.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 dat Vara/BNN vandaag heeft gepubliceerd.

Ondanks jarenlange kritiek op de hoogte van de beloning ging Van Nieuwkerk er het afgelopen jaar toch nog bijna 10.000 euro op vooruit. In 2014 verdiende hij 570.621 euro. Over het salaris van de succesvolle presentator is veel gedoe. Het kabinet wil dat topverdieners in de publieke sector niet meer verdienen dan een minister. Iedereen die met belastinggeld wordt betaald, moet daarom terug naar 178.000 euro. In totaal negen presentatoren verdienden vorig jaar bij Vara/BNN meer dan het wettelijk maximum.

Overschrijding van de Balkenendenorm
De Vara stelt dat ‘de bezoldiging niet in strijd is met de wet’. In het jaarverslag motiveert de Vara de overschrijding niet, maar algemeen bekend is dat Van Nieuwkerk zeer succesvol is met meer dan 1 miljoen kijkers per dag. Ook radiocoryfee Giel Beelen verdient veel meer dan de norm. Hij verdiende in 2015 zo’n 440.000 euro.

Uit een nieuwe wet van minister Plasterk volgt dat als Van Nieuwkerk zijn baan wil houden, hij zijn werk voor een lager salaris moet gaan doen. "Het is publiek geld, een publieke taak en de publieke sector. Dan is 180.000 euro mooi betaald", zegt minister Plasterk. De minister zegt te hopen dat Van Nieuwkerk bij de publieke omroep blijft. "Ik vind hem altijd erg goed."

Bij de publieke omroep verdienen 40 mensen meer dan de wet, blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport. NOS-directeur De Jong verwacht dat omroepen op zoek gaan naar manieren om de topsalarisnorm te ontwijken. Een presentator kan volgens De Jong ook worden ingehuurd door een externe producent die een deel van zijn honorarium onderbrengt in allerlei kostenposten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore