Geld en Werk

John de Mol lijkt weer TMG-aandelen in te slaan: dit is waarom

12 juni 2017 13:27 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
John de Mol. Beeld © ANP

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de koers van het aandeel TMG vanochtend met 8 procent gestegen tot rond 6,50 euro. Dat betekent dat mediatycoon John de Mol hoogstwaarschijnlijk weer begonnen is met aankopen. Met de aandeleninkoop kan De Mol zijn machtspositie maximaliseren.

TMG, het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, is de afgelopen maanden het middelpunt van een overnamestrijd tussen het Belgische Mediahuis (in samenwerking met de familie Van Puijenbroek) en John de Mols Talpa. De eerste biedt 6 euro per aandeel, de tweede 50 cent méér.

Belang De Mol uitgebouwd

De combinatie Mediahuis/Van Puijenbroek bezit inmiddels zo'n 60 procent van TMG. Maar zij vinden De Mol tegenover zich, die zijn belang de afgelopen maanden gestaag heeft uitgebouwd. Zijn laatste melding, van 28,7 procent, dateert van 3 april.

Zolang John de Mol op de beurs aandelen TMG inkocht, bleef de koers rond de 6,50 euro zweven. Maar nadat Talpa begin april stopte met inkopen viel de koers terug naar 6 euro. Dat is het niveau van het bod van Mediahuis. De afgelopen maand kwam de koers nauwelijks meer van zijn plaats. (lees verder onder koersgrafiek)

Thumbnail

Opnieuw inkopen

Vanochtend schoot de koers van TMG echter weer naar rond de 6,50 euro, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Ook zijn er al ruim 50 keer méér aandelen verhandeld dan er de laatste tijd gemiddeld per dag van eigenaar wisselden. Omdat er naast De Mol nauwelijks beleggers zijn die op dit moment 6,50 euro of meer willen betalen, ligt het voor de hand dat de mediatycoon weer opnieuw aan het inkopen is.

Talpa wil niet bevestigen dat zij de partij achter de inkopen is. Wel liet het bedrijf van De Mol zaterdag weten dat hij zijn overnamebod op TMG doorzet, en 'op korte termijn' verwacht met een officieel, door de AFM goedgekeurd, biedingsbericht te komen.

De Mol moet melden

Na sluiting van de beurs wordt met zekerheid duidelijk of De Mol de koper achter de transacties is. Omdat hij een voorgenomen bod op TMG heeft uitgebracht, moet hij aan het einde van elke handelsdag melden als hij stukken heeft bijgekocht. Tijdens de handelsdag hoeft hij de markt niet te informeren.

Door zijn aankopen kan De Mol de overname door Mediahuis niet tegenhouden. De Belgen hebben al laten weten de overname van TMG ook door te zetten als ze genoegen moeten nemen met minder dan 70 procent van de aandelen.

Hindermacht

Maar hoe groter De Mols belang is, hoe vervelender het is voor Mediahuis. Door de dwarsliggende De Mol kan Mediahuis TMG niet van de beurs halen, waardoor de kostbare beursnotering en de strenge informatieplicht blijven bestaan. Ook heeft De Mol hindermacht. Zo stemde hij vorige week tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen belangrijke agendapunten.

Mogelijk dat de partijen achter de schermen toch toenadering tot elkaar zoeken. Zaterdag liet De Mol weten dat hij zijn verzoek aan de Ondernemingskamer tot een onderzoek naar de gang van zaken bij TMG heeft ingetrokken. Dat is te beschouwen als een handreiking naar de Belgen.

Een overeenkomst tussen de strijdende partijen kan verschillende vormen aannemen. Zo kunnen Mediahuis, de familie Van Puijenbroek en De Mol besluiten om TMG met zijn drieën van de beurs te halen. Met al het geruzie van de afgelopen maanden in het achterhoofd, lijkt dit overigens lastig. Een andere mogelijkheid is dat de partijen komen tot een uitruil van belangen. Daarbij zou De Mol zijn belang in TMG kunnen ruilen voor de aandelen van TMG in Talpa Radio.

Talpa wil niet reageren op de vraag of er besprekingen worden gevoerd met Mediahuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore