Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

FNV: werkenden moeten 2,5 procent meer krijgen

19 september 2016 13:00 Aangepast: 30 juli 2017 09:00
Beeld © ANP

Vakbond FNV eist tijdens de cao-onderhandelingen in 2017 dat iedereen er 2,5 procent bijkrijgt op zijn loonstrookje. In sectoren waar dat kan moet het nog wat meer zijn.

Vandaag maakte de vakbond zijn Arbeidsvoorwaardenbeleid 2017 bekend. De vakbond heeft de looneis in vergelijking met vorig jaar wel naar beneden bijgesteld. Eerder hield de bond nog vast aan een loonsverhoging van 3 procent.

'Werknemers zijn koopwaar'

Volgens FNV zien steeds meer werkgevers werknemers als "koopwaar waarop je onbeperkt kunt afdingen." Werkgevers zouden het verminderen van loonkosten tot hoofddoel gemaakt hebben, en dat moet een halt toegeroepen worden.

Ook hekelt de vakbond de trend dat steeds minder werknemers een vast contract krijgen. Dat zou namelijk leiden tot onderbetaling. Dat probleem wordt steeds groter: de bond stelt dat het aantal oproepcontracten in een paar jaar tijd is verdubbeld van 450.000 naar 900.000.

Generatiepact

Ook wil FNV volgend jaar werk blijven maken van de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Door het afsluiten van generatiepacten hoopt de bond de komende jaren 8000 jongeren aan het werk te krijgen.

Generatiepacten zijn cao-afspraken die ervoor moeten zorgen dat oudere werknemers minder uren kunnen draaien, en dat jongeren die gaten kunnen opvullen. Zo sloot de bond afgelopen jaar een generatiepact met de gemeente Den Haag. Daarin is afgesproken dat 60-plussers 60 procent van hun uren mogen werken tegen 80 procent van het salaris. De uren die vrijkomen worden opgevuld door jongeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van