Geld en Werk

Eindejaarsuitkering kun je ook opnemen in maart of augustus

21 december 2016 15:26 Aangepast: 29 juli 2017 15:00

De tijd dat je in mei vakantiegeld kreeg en in december een eindejaarsuitkering is voorbij. Dat kan nu steeds vaker ook in andere maanden, bijvoorbeeld in de vorm van vrije dagen of een opleiding.

Veel werknemers die in loondienst zijn krijgen aan het eind van het jaar een extraatje. Dat mag je geen dertiende maand noemen, legt Joke van der Velpen van loonstrookjesverwerker Raet uit.

Het begrip dertiende maand zou het idee kunnen geven dat dit hetzelfde is als een maandsalaris, terwijl de eindejaarsuitkering verschilt per cao. Sommige werknemers krijgen 2 procent van hun salaris, maar het kan oplopen tot 8,33 procent. Dan is er sprake van een extra maand.

Individuele regelingen

Bij een traditionele eindejaarsuitkering kun je niet zelf kiezen hoe je deze besteedt, maar dat kan wél bij een budgetregeling en die krijgen werknemers steeds vaker. Je hebt dan een individueel keuzepakket.

Zo'n keuzepakket is opgebouwd uit het geld dat is gemoeid met bovenwettelijke vakantiedagen, opleidingsbudget en bepaalde reiskosten. 

Vakantiedagen, opleidingen of reiskosten

Je kunt kiezen of je je budget gebruikt om extra vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld als je mantelzorger bent. Ook kun je geld besteden aan een opleiding, of om een deel van je reiskosten fiscaal aantrekkelijk te laten uitbetalen. En natuurlijk kun je ook gewoon voor geld kiezen.

Van der Velpen denkt dat over een jaar of vijf geen enkele werknemer nog een traditionele eindejaarsuitkering heeft.

Vakantiegeld in maart of geld in augustus

Historisch gezien krijg je vakantiegeld in mei of juni. Maar tijden veranderen.

Werknemers met jonge kinderen of zonder kinderen gaan liever buiten het hoogseizoen met vakantie en willen dan graag geld uitbetaald krijgen. Of je hebt schoolgaande kinderen en je bent in augustus veel geld kwijt aan boeken, laptops of collegegeld. Dan wil je liever geld in die maand.

Reiskosten

Het budget wordt vaak gebruikt als uitruil van reiskosten. Dat zit zo: werkgevers mogen standaard tot een afstand van 30 kilometer vergoeden. Maar als je meer moet reizen, dan kun je dat wél vergoed krijgen.

Als je dat uit je individuele budget doet, dan betaal je daar geen belasting over. Ook voor werkgevers is het uitbetalen van extra reiskosten op deze manier aantrekkelijk, legt Van der Velpen uit. Want ze betalen over dat bedrag geen werkgeverslasten.

Vooral bekend bij bedrijven

In het bedrijfsleven is het uitruilen van reiskosten veel minder bekend dan in de non-profit sector. Als werknemers van hun 'eindejaarsuitkering' elke maand een stukje opnemen, dan is dat ook voor werkgevers interessant, zegt Van der Velpen.

Ze hoeven dan niet op één punt in het jaar een sloot extra geld uit te betalen.

Overheid versus bedrijfsleven

In de non-profitsector krijgen bijna alle werknemers een eindejaarsuitkering, blijkt uit cijfers van Raet. Van alle werknemers in het bedrijfsleven krijgt driekwart niets. 

Volgens vakbond CNV Vakmensen (voor werknemers in het bedrijfsleven) kennen de cao's voor de bouw, woondiensten, houtverwerkende industrie, bakkersbedrijf, loonwerk, slagersbedrijf, Unilever, beroepsgoederenvervoer, metalelektro, metaaltechniek, dagrecreatie, ABU en de Gasunie geen eindejaarsuitkering. Het gaat dan al snel om een miljoen werknemers, zegt CNV Vakmensen.

In andere cao's zijn er wel afspraken, maar het gaat dan om een kwart of een half maandsalaris, aldus de vakbond.

'Cao waterschappen het best'

Vanuit het perspectief van de werknemers hebben in de non-profitsector de beste cao's, zegt Van der Velpen.

Het liefst zou ze zelf de cao van de waterschappen willen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van