Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Grote reorganisatie TomTom, zestig banen weg

Minister Schultz krijgt uitleg over de werking van het Traffic Centre van TomTom. Beeld © ANP (Archieffoto)

Een grote reorganisatie bij TomTom. Het gaat met name om de tak van TomTom die de navigatiekastjes maakt. Daar gaat het al langer slecht.

Het bedrijf heeft meer dan 4600 mensen in dienst. De consumentenpoot is verreweg de grootste tak van TomTom, er werken zo'n 1000 mensen. Er verdwijnen 170 voltijdsbanen bij deze tak van het bedrijf, schrijft het bedrijf in een summier persbericht

Deel zal bedrijf moeten verlaten

Van de 170 banen zijn er 60 overtollig, waarvan 24 banen in Nederland. De overige 110 werknemers stappen volgens een woordvoerder van het bedrijf over naar andere onderdelen van TomTom. 

Bronnen melden RTL Z dat een deel van de getroffen werknemers al naar huis is gestuurd. Zij krijgen nog wel een paar maanden doorbetaald.

'Winstmaker maximaal uitknijpen'

Het is een verstandige zet om toch proberen de kosten te verlagen bij hun winstmaker, reageert analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen op het nieuws. "Met de winstgevendheid is het tamelijk beroerd gesteld, daar moet iets verbeteren." In het derde kwartaal van dit jaar resteerde een kleine zes ton winst onder de streep. De divisie consumentenproducten is goed voor ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf, maar zag de opbrengsten in het derde kwartaal met 15 procent krimpen. 

Volgens hem is het niet gek dat juist bij de navigatie-divisie wordt gereorganiseerd. "Dat is nog wel de winstmaker, maar die moet maximaal uitgeknepen worden en aangepast worden aan een krimpende vraag", analyseert Versteeg. Alles is gericht op de nieuwe activeiten van het bedrijf, die de krimp bij navigatie moeten opvangen, legt Versteeg uit. TomTom richt zich onder meer op het inbouwen van navigatieapparatuur in auto's, de verkoop van licenties op hun kaarten en wagenparkbeheer voor grote logistieke bedrijven bij de afdeling Telematics.