Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zorgverzekeraars verhogen premie méér dan Schippers dacht

17 november 2016 13:16 Aangepast: 29 juli 2017 18:00
Minister Schippers van Volksgezondheid op het Binnenhof. Beeld © ANP (Archieffoto)

De zorgverzekering valt volgend jaar fors duurder uit dan waar minister Schippers van Volksgezondheid rekening mee hield. Zij voorzag een premiestijging van slechts 3,50 euro. Maar bij in ieder geval twee van de vier grote verzekeraars gaat de premie veel meer omhoog.

Bij Menzis gaat de premie voor de meest gangbare verzekering, de restitutiepolis, met 11 procent omhoog. "De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket", aldus de verzekeraar.

Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Bij CZ gaat de premie met 7,5 procent omhoog. Volgens CZ is dat bedrag nog altijd ver onder de kostprijs. De zorgverzekeraar verwacht het komende jaar per verzekerde maandelijks 125,20 euro aan zorgkosten kwijt te zijn. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves.

Twee van de vier verhogen sowieso fors

Bij DSW, dat traditiegetrouw al eerder de premies bekendmaakte, stijgt de premie ook fors. Van de grote vier hebben Zilveren Kruis en VGZ (samen goed voor meer dan de helft van de markt) de premies voor volgend jaar nog niet bekendgemaakt. Ook bij kleinere verzekeraars als OHRA en Delta Lloyd gaan de premies omhoog. 

Het is de grootste stijging van de premie in jaren:

Verzekeraar Premie 2016    Premie 2017 Verschil in %
Zilveren Kruis/ Achmea 109,45 nog niet bekend  
VGZ 107,95 nog niet bekend  
CZ 104,95 112,85 7,5
Menzis 107 119 11
OHRA 96,95 104,55 8
DSW 99,75 108 9,4
Delta Lloyd 107,50 115,83 7,5

De premiestijgingen zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op slechts 3,50 euro zou uitkomen. De premiestijging betekent voor klanten van Menzis op jaarbasis een extra uitgave van 144 euro. Minister Dijsselbloem heeft al gezegd dat lage inkomens niet de dupe van de verhoging mogen worden

Twijfels bij raming kabinet

Zorgverzekeraars hadden al twijfels over de raming van Schippers. Dat de kosten van de basiszorgverzekering blijven stijgen, komt volgens CZ onder meer doordat Schippers het basispakket heeft uitgebreid en er nieuwe, duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen. 

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars voldoende 'overtollige' reserves om de premiestijgingen te beperken, iets waar minister Schippers het mee eens is. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland brengt daartegenin dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Ook zouden de reserves volgens verzekeraars gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Meer op rtlz.nl:
Ineens stijgt de zorgpremie toch flink. Hoe kan dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore