Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Relaxte babyboomers massaal in hypotheekproblemen

13 september 2017 11:58 Aangepast: 13 september 2017 13:31
Beeld © ANP

Babyboomers kochten massaal een huis toen aflossingsvrije hypotheken nog heel normaal waren. Dat kan leiden tot flinke problemen omdat het gros van de vijftigplussers niets heeft afgelost. Toch maken ze zich er niet druk om, blijkt uit onderzoek van ING.

De Nederlandsche Bank constateerde vorig jaar al dat een miljoen huishoudens in de problemen kunnen komen door aflossingsvrije hypotheken. Onder hen zijn tweehonderdduizend vijftigplussers, omdat ze niet of nauwelijks aflossen.

Als de hypotheek afloopt, verdienen ze wellicht te weinig om dat hele bedrag opnieuw te financieren. Zij zijn door het ouder worden misschien minder gaan werken, of hebben te weinig pensioen om zoveel hypotheek te krijgen. Lukt dat niet, dan zullen ze in het uiterste geval hun huis gedwongen moeten verkopen. 

Comfortabel

Uit onderzoek van ING blijkt nu dat vijftigplussers zich nauwelijks bezighouden met deze nabije toekomst. 87 procent van de ondervraagden voelt zich comfortabel met huis en hypotheek.

Bovendien denken de babyboomers dat een nieuwe hypotheek geen probleem zal zijn, vanwege de overwaarde op hun huis, maar dat is een misvatting. "Ouderen realiseren zich niet dat bij een nieuwe hypotheek vooral naar inkomen en niet naar woningwaarde wordt gekeken", zegt Wim Flikweert van ING.

Niet gespaard

En dat toekomstige inkomen kan weleens flink lager zijn, dan het huidige. Bijvoorbeeld door pensionering. De helft van de vijftigplussers heeft daarbij niet zelf gespaard voor aflossing.

"Ouderen zijn zich niet bewust dat de regels veranderd zijn", aldus Flikweert. "De oudere generatie heeft een gevoel van onbezorgdheid. Dat is eigenaardig.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore