Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Juncker pleit voor Europese minister van Financiën

13 september 2017 10:12 Aangepast: 13 september 2017 13:21
Jeroen Dijsselbloem (l) en Jean-Claude Juncker. Beeld © EPA

De Europese Commissie wil graag dat er binnen een aantal jaar een Europese minister van Financiën komt. De minister wordt verantwoordelijk voor het economisch en monetair beleid in de EU.

Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de Staat van de Unie: de belangrijkste Europese speech van het jaar.

Verantwoordelijk voor het geld

De Europese minister van Financiën krijgt als taak de coördinatie van alle financiële instrumenten van de EU: hij of zij wordt verantwoordelijk voor alle EU-geldstromen. Daarnaast is het aan de nieuwe minister om op tijd in te grijpen als een land naar een recessie afglijdt.

Wat de minister dan precies zou moeten doen en welke macht hij krijgt, is nog niet meteen duidelijk geworden.

Eurogroep

Maar dat is niet alles. De Minister van Financiën zou ook de voorzitter moeten worden van de Eurogroep. Dat is het beslissingsorgaan van de ministers van Financiën van landen met de euro. Op dit moment wordt die post door demissionair minister Jeroen Dijsselbloem ingevuld.

Voor de nieuwe post zou geen nieuwe fte te hoeven te worden gecreëerd. Hij kan ingevuld worden door de Eurocommissaris voor economie en financiële zaken vervangen. 

Rutte geen fan

Minister-president Rutte ziet niets in het plan om het voorzitterschap van de Eurogroep te combineren met een post in de Commissie en noemt het idee 'onverstandig': "Je moet die contrabalans houden." Overigens is Rutte niet bang dat er meer macht naar Brussel zou gaan, als het er toch van komt. "Nee hoor, ik denk eerlijk gezegd dat er minder macht naar Brussel gaat dan. Want het wordt zo'n gedoe onderling met al die luitjes. Ik vrees dat je dan juist een minder effectieve EU krijgt."

De minister-president maakt zich geen zorgen dat er ook daadwerkelijk een Europese minister van Financiën komt: "Heel veel mensen in Europa zitten daar niet op te wachten. Het zijn ook plannen die hij presenteert voor 2025. Nou ja, dat zien we dan wel weer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore