Panama Papers

'Honderden mkb'ers maken gebruik van belastingparadijzen'

05 april 2016 07:56 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Miljarden euro's verdwijnen naar tropische oorden. Beeld © ANP

Niet alleen multinationals, maar ook talloze mkb'ers sluizen hun geld naar belastingparadijzen, blijkt uit de Panama Papers. Uit de interne documenten van trustkantoor Mossack Fonseca valt op te maken dat zeker 200 Nederlandse bedrijven met een ontwijkingsconstructie in het buitenland actief waren in 2015.

De Nederlanders die zulke structuren opzetten, hebben op het eerste gezicht geen groot vermogen, schrijven het Financieele Dagblad en Trouw. Naast een aantal families die hun vermogen er stallen, zitten er vooral veel eigenaren van mkb-bedrijven tussen, zoals een restauranteigenaar, bankmedewerker, stukadoor en de eigenaar van een cadeauwinkel. 

Ze zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's. De lijst van het trustkantoor is natuurlijk niet compleet, maar geeft wel aan dat het ontwijken van belasting vermoedelijk wijder verspreid is dan eerder werd gedacht.

Ontdekken is moeilijk
Het bezit van een bedrijf in een land met een gunstig belastingtarief is niet strafbaar, zolang de betrokkenen hun bezittingen melden in hun belastingopgaven. Het is voor het Rijk wel heel lastig om erachter te komen dat deze buitenlandse vennootschappen überhaupt bestaan. De Belastingdienst mag pas documenten opvragen in de belastingparadijzen als er in Nederland alles aan is gedaan om achter de informatie te komen. Dat kan soms jaren duren. De Belastingdienst heeft aangekondigd grootschalig onderzoek te gaan doen naar aanleiding van de onthullingen uit de Panama Papers.

Clarence Seedorf is één van de bekende Nederlanders die in de Panama Papers voorkomen. Rattan Chadha, oprichter van kledingbedrijf Mexx, wordt genoemd als bestuurder van een bedrijf op de Bahama's en leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm zouden gebruik hebben gemaakt van trusts op Bermuda, die bedrijven bezitten op de Britse Maagdeneilanden.

Tenminste 15 miljard euro
In de periode 2005-2014 liep de Nederlandse schatkist volgens FNV Vakbond tenminste 15 miljard euro mis. De onderzochte bedrijven zijn daarmee volgens FNV verantwoordelijk voor ruim 10 procent minder inkomsten voor de vennootschapsbelasting in Nederland.

Volgens de bond is voor het eerst de belastingmoraal onderzocht van grote Nederlandse bedrijven. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) onderzocht de 58 grootste Nederlandse familiebedrijven en coöperaties en 93 grote beursgenoteerde bedrijven.

Om hun vennootschapsbelasting omlaag te krijgen, maken bedrijven volgens FNV gebruik van allerlei slinkse routes. Als voorbeelden worden interne leningen tussen moeder- en dochterbedrijven, stallen van vermogen in België, brievenbusfirma’s in belastingparadijzen en schuiven met winsten door gunstige interne verrekening van royalties voor patenten of handelsmerken genoemd.

Hoe werkt dat?
Belasting ontwijken kan op heel veel manieren. Wat veel gebeurt, is belasting ontwijken met spookfacturen. Er wordt dan een vennootschap in opgericht via een bedrijf als Mossack Fonseca, zodat niemand ziet dat het van jou is, en je stuurt jezelf vanuit die vennootschap dan facturen. Op die manier sluis je geld door naar Panama zonder dat mensen zien dat je het naar jezelf stuurt. Je betaalt dan dus minder belasting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore