Geld en Werk

Nee, de banken gaan jouw gegevens niet 'doorverkopen'

02 december 2016 10:49 Aangepast: 09 januari 2019 14:30
Beeld © ANP

Over ruim een jaar gaat een nieuwe Europese betaalwet in: PSD2. Hiermee kunnen betaalbedrijven, als je daar toestemming voor geeft, bij jouw bankgegevens. Maar je gegevens worden niet 'verkocht' door de banken, zoals sommige media beweren.

Oke, waar gaat het om?

Er staat al een tijdje een nieuwe Europese betaalwet in de startblokken: PSD2. Dagblad Trouw schrijft dat deze wet 'banken straks verplicht betaalgegevens van hun klanten te verkopen aan derden als die daarom vragen'. ​Maar dat 'verkopen' klopt niet. 

Ehh wacht.. PSD2?

Ja, dat is een nieuwe Europese betaalwet. Fintechbedrijven kijken er al een tijdje naar uit, omdat ze daarmee - als ze er een vergunning voor krijgen - jou als consument om toestemming kunnen vragen om bepaalde diensten te kunnen leveren. Waar eerst de banken de macht hadden over jouw data, kun jij nu gaan bepalen of andere (betaal)bedrijven daar ook wat mee mogen doen.

Noem eens voorbeelden.

Denk aan een personal finance-app, die de gegevens van jouw drie bankrekeningen bij elkaar voegt om een compleet plaatje van je financiën te kunnen bieden. Of een bedrijf als de Hypotheker, die om toestemming vraagt om je bankgegevens te scannen, zodat ze kunnen bepalen wat je kunt lenen voor je huis.

En verdienen de banken aan het verschaffen van toegang tot jouw gegevens?

Nee. "Banken mogen daar geen geld voor vragen. Er wordt dus niks 'doorverkocht'", bevestigt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. Dat is wettelijk vastgelegd. Als jij toestemming hebt gegeven, moet de bank het fintechbedrijf (met vergunning) toegang geven tot jouw gegevens.

Wat is de gedachte achter deze wet?

Dat er meer innovatie en concurrentie komt in de Europese betaalsector. In Nederland is het betalingsverkeer nog behoorlijk goed geregeld, denk bijvoorbeeld aan iDeal. Maar in andere Europese landen gaat betalen met meer omwegen en is het ook een stuk duurder. Deze wet tracht meer concurrentie en daarmee ook een lagere prijs te bewerkstelligen.

Wie gaan er straks voor zo’n vergunning?

Je kunt denken aan fintechbedrijven, zoals Adyen en Buckaroo, of hypotheekadviseurs. Bedrijven die al in de betaalsector zitten dus. Banken zelf zullen ook hun kans schoon zien om nieuwe diensten de ontwikkelen. ABN Amro kan dan immers ook ING-klanten gaan bedienen met nieuwe diensten. Een retailer als Hema, die ook in de verzekeringen zit, zou ook een mogelijkheid zijn.

Wat kunnen deze partijen dan met die gegevens gaan doen?

Waar jij ze toestemming voor geeft. "Volgens de wet moeten deze (niet-bancaire) instellingen jou van te voren zeggen wat ze met je gegevens precies gaan doen", legt de woordvoerder van Betaalvereniging Nederland uit. "Als consument sta je daar natuurlijk wel even bij stil, want je deelt je gegevens. Daar ga je niet lichtzinnig mee om. De betreffende bedrijven moeten zich ook aan de Europese privacywetgeving gaan houden. En ze staan onder toezicht."

Maar dat toezicht is wel versnipperd, stelde de AFM deze week. De toezichthouder waarschuwde voor misbruik.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat 'toestemming' inhoudt: check deze 10.000 woorden aan algemene voorwaarden, met onderin 'ohja, we verkopen je gegevens aan derden'.

Ja, dat hebben we voorgelegd aan Betaal Vereniging Nederland. Of het juridisch gezien mogelijk is voor deze nieuwe partijen om jouw bankgegevens - weliswaar met jouw toestemming - door te verkopen aan adverteerders, kon Betaalvereniging Nederland nog niet zeggen. "Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk", zegt de woordvoerder. Daar komen ze later deze dag op terug. Maar dat banken jouw gegevens gaan 'verkopen' is dus onzin. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van