Geld en Werk

Hoe kies je een goede en betrouwbare vermogensbeheerder?

10 november 2016 06:07 Aangepast: 29 juli 2017 20:00
Beeld © ANP

Vanavond is de uitreiking van de Gouden Stier, een soort Oscars voor de beleggingswereld. Eén van de prijzen is die voor beste vermogensbeheerder. Maar hoe kies je een goede en betrouwbare vermogensbeheerder?

1. Waar moet je opletten als je een vermogensbeheerder kiest?

Heeft de vermogensbeheerder een AFM-vergunning? Dit kun je controleren op de site van de Autoriteit Financiële Markten. En is het een échte vermogensbeheerder of slechts een beleggingsinstelling zonder zorgplicht? Die geven namelijk geen advies over het risico dat je loopt. Helaas afficheren ze zich wél als vermogensbeheer, omdat de term vrij te gebruiken is.

Controleer vervolgens of de vermogensbeheerder aangesloten is bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening Kifid. En respecteert de vermogensbeheerder uitspraken van dit klachteninstituut? Zijn de uitspraken bindend? Van de 207 actieve vermogensbeheerders accepteren 41 (dat is 20 procent!) geen bindend advies.

Dat is vervelend als je als belegger in conflict komt met je vermogensbeheerder. Bij een geschil kun je gratis je zaak voorleggen aan het Kifid. Maar als de uitspraak niet-bindend is, moet je alsnog zelf een dure rechtszaak aanspannen. Een kostbare grap. Op de site van het Kifid kun je zien of je vermogensbeheerder bindende uitspraken accepteert of niet. 

Wegwezen

Volgens Vermogensmonitor, een onafhankelijke site die financiële dienstverleners kritisch volgt, moet je wegwezen bij een vermogensbeheerder die geen bindende uitspraken van het Kifid accepteert. Vermogensmonitor houdt een lijst bij van Kifid-uitspraken tegen vermogensbeheerders.

Check ook of de vermogensbeheerder geregistreerd staat bij DSI (Dutch Securities Institute). Aan zo’n registratie zitten integriteits-en kundigheidscriteria vast. 

2. Wat is je beleggingsdoel?

Een vermogensbeheerder moet een gedegen analyse maken van je beleggingsdoel.

  • Beleg je voor je oude dag, voor een kortere termijn of om je huis af te lossen?
  • Welk vermogen heb je nodig en wanneer wil je dit bedrag bij elkaar hebben?
  • Kies je voor actief of passief beleggen?
  • Welk risicoprofiel past bij jou? Ga je voor defensief, neutraal of offensief? Hoe offensiever je belegt, des te hoger het risico dat je geld verliest.
  • Lig je 's nachts wakker van een dip of dik verlies in je portefeuille: kies dan niet voor een offensief profiel.
  • Wens je persoonlijk contact of is online-dienstverlening prima?

3. Welke kosten rekent de vermogensbeheerder?

Dat varieert per vermogensbeheerder en ligt er ook aan of je actief of passief belegt. Je betaalt namelijk per transactie. Wordt er veel gehandeld, dan betaal je meer kosten. Er zijn directe en indirecte kosten. Indirecte kosten zitten verwerkt in de beleggingsfondsen en indextrackers. Directe kosten zijn de kosten die een vermogensbeheerder in rekening brengt voor zijn dienstverlening. Dit kun je terugvinden in hun prospectus. Kijk kritisch wat ze rekenen aan: beheerfee, transactiekosten, bewaarloon, periodieke kosten, overige kosten en hebben ze een performance fee (een vergoeding die je betaalt als de vermogensbeheerder een bepaald rendement behaalt). Elke euro aan kosten gaat ten koste van je rendement. Dus hoe lager de kosten, des te beter.

Beleggingsmatch, een site die vermogensbeheerders en brokers vergelijkt, heeft op verzoek van RTLZ de totale kosten vergeleken. We hebben gekozen voor een belegger met een belegd vermogen van 50.000 euro en een neutraal risicoprofiel.

TOP 3 Vermogensbeheerders met laagste kosten

1. Pritle (Vermogensbeheer): 0,72%
2. ING (Geld voor later): 0,79%
3. Rabobank (Beheerd beleggen basis): 0,81%

TOP 3 Vermogensbeheerders met hoogste kosten

Rabobank (Beheerd beleggen): 1,81%
Oxby (Vermogensbeheer): 1,90%
NNEK (Fondsenmozaïek): 2,94%

(Bron: Beleggingsmatch)

4. Behaalt je vermogensbeheerder een goed rendement?

Vergelijk de rendementen van vermogensbeheerders. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de site van IEX. Er bestaan ook speciale vergelijkingssites, zoals Beleggingsmatch en Vermogensbeheer, die de rendementen en kosten van vermogensbeheerders vergelijken. Kijk ook hoe je vermogensbeheerder het gedaan heeft in slechte beursjaren zoals 2008 of 2011. Soms schermen vermogensbeheerders met hoge rendementen. Kijk kritisch of er niet bepaalde rendementen veel te gunstig worden voorgespiegeld. Dat deed Alex Vermogensbeheer en die kregen in juli van de AFM een boete van 7,5 ton wegens misleidende reclame.

Maar staar je niet blind op rendementen. Houd altijd goed in de gaten of het product past bij het risico dat bereid bent te nemen. Een grote kans om veel te verdienen, betekent vaak ook een grotere kans op een aanzienlijk verlies.

5. Wat als de beleggingskeuze van de vermogensbeheerder niet strookt met de gekozen beleggingsstrategie?

Dan loopt de vermogensbeheerder het risico dat die een schadeclaim moet betalen. Recent zijn hierover twee juridische procedures gevoerd. Vermogensbeheerder De Veste moest vier particuliere beleggers compenseren die samen ruim 4 ton verloren met een belegging in een hedgefonds. Volgens het Gerechtshof Amsterdam had De Veste moeten ingrijpen, maar is dat niet gebeurd. 

In een andere zaak tikte klachteninstituut Kifid De Waerdt Vermogensbeheer op de vingers vanwege een verkeerde beleggingskeuze. De belegger raakte van zijn inleg van 50.000 euro bijna 40.000 euro kwijt. De vermogensbeheerder koos voor beleggingen die risicovoller waren dan afgesproken met de klant. De Waerdt moet nu €25.000 schadevergoeding betalen aan de gedupeerde belegger.

6. Kun je ook beleggen zonder vermogensbeheerder?

Dat is prima mogelijk. Je kunt zelf beleggen (execution only), maar dan moet je zelf de selectie maken van de aandelen, obligaties, trackers of beleggingsfondsen en zélf de transacties uitvoeren. Daar heeft niet iedereen zin in. Een vermogensbeheerder is pas zinvol als je minimaal 25.000 euro te beleggen hebt. Anders drukken de kosten teveel op het rendement. Pas vanaf 100.000 euro is een individuele vermogensbeheerder beschikbaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`