Geld en Werk

Mei was een topmaand voor hypotheekaanvragen: +23 procent

06 juni 2017 14:24 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Verkocht aan een starter of aan een belegger? Beeld © ANP

Het blijft gekkenhuis op de woningmarkt. Afgelopen maand nam het aantal hypotheekaanvragen weer toe. Daarmee komt mei op de derde plaats van meeste hypotheekaanvragen sinds 2011. Blijkt uit de Hypotheekmonitor van intermediair De Hypotheekshop.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorige maand met 23 procent ten opzichte van mei 2016. Volgens De Hypotheekshop komt dat vooral door renteverhogingen en berichten over de toenemende krapte op de woningmarkt.

"Bij de aankondiging van een verhoging zie je altijd extra aanvragen om nog te profiteren van het lagere tarief. Maar per saldo is er over de hele maand weinig veranderd in de hypotheekrente. Want hij is ook weer een aantal keer gedaald. De rente blijft dus historisch laag", zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Thumbnail

Doorstromers

Het zijn vooral woningbezitters, de zogeheten doorstromers, die de sprong naar een nieuw droomhuis wagen. Zij profiteren van de stijgende huizenprijzen. Ze hebben daardoor vaker een flinke overwaarde die ze in een nieuw huis kunnen steken. Bovendien profiteren de doorstromers van de lagere rente ten opzichte van hun huidige hypotheek.

De Hypotheekshop ziet in leeftijdscategorieën dan ook een toename van het aantal vijftigers dat een hypotheekaanvraag doet. Het aandeel twintigers daalde juist.

Thumbnail

Banken

Als men daadwerkelijk een hypotheek afsluit, doet men dat weer vaker bij banken en minder bij verzekeraars of andere partijen. Dat komt volgens De Hypotheekshop vooral omdat banken stunten met rentetarieven.

Hagedoorn: "Ik heb het idee dat er echt een offensief is ingezet om het marktaandeel te vergroten. Vooral de grootbanken zijn de afgelopen jaren marktaandeel kwijt geraakt. Dat willen ze kennelijk weer terug. De lagere rente op de kapitaalmarkt biedt ruimte voor acties. Maar ze vinden het ook interessant genoeg om nieuwe klanten binnen te halen dat ze bereidt zijn daarvoor marge in te leveren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van