Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Onderzoek: Goedkope vliegtuigmaatschappijen gevaarlijker

07 december 2016 16:56 Aangepast: 07 december 2016 17:17
Plakkende vliegjes vormen een enorm probleem voor vliegmaatschappijen Beeld © ANP

Zijn goedkope vliegtuigmaatschappijen gevaarlijker? Er is daadwerkelijk een (klein) verschil, blijkt uit een studie van de London School of Economics onder ruim 7000 piloten. Vliegeniers die voor een budgetmaatschappij werken geven een iets lagere score op het gebied van veiligheid. Ook zijn ze vaker vermoeid.

De wetenschappers ondervroegen in totaal 14 procent van alle piloten in Europa die voor commerciële maatschappijen werken. In totaal deden er 609 vliegers uit Nederland mee.

Verschil dure en goedkope maatschappij

Uit de enquêtes blijkt dat er een verschil bestaat tussen goedkope en duurdere vliegmaatschappijen. Werknemers van low cost airlines klagen vaker over vermoeidheid en hebben een negatiever beeld over de veiligheid in hun organisatie. Ook zeggen ze minder ondersteuning te krijgen vanuit de organisatie.

Maar, ook piloten van gevestigde maatschappijen hebben wel wat op te merken over hun werkomstandigheden. De helft zegt dat vermoeidheid niet serieus genomen wordt door hun organisatie. Hoe lager hun rang, hoe vermoeider de werknemers zijn.

Gelukkig ook goed nieuws

Over het algemeen vinden piloten dat de druk op het rooster soms teveel wordt en hebben ze onvoldoende vertrouwen in het management. De onderzoekers adviseren de branche de problemen te bespreken. "De studie biedt harde bewijzen over de zwakke plekken. Het is een wake-up call", zegt Dirk Polloczek, directeur van de Europese Cockpit Association in een persbericht.

Gelukkig is er ook goed nieuws: het overgrote deel van de piloten geeft aan geen onnodige risico's te hoeven nemen. 93,5 procent ziet dat collega's intensief bezig zijn met veiligheidsvoorschriften. Negen van de tien leest vakliteratuur over ongelukken en de overgrote meerderheid vindt het geen probleem om een manager aan te schieten als de veiligheid in het geding is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore