Ga naar de inhoud
Klimaattop Parijs

Hoera, er is een klimaatakkoord. Maar is het genoeg?

Deelnemers aan de klimaattop bestuderen de tekst van het akkoord. Beeld © AFP

Waar de klimaattop in Kopenhagen in 2009 uitliep op een grandioze mislukking, lijkt die van Parijs voorlopig geslaagd: er is een akkoord, en alle deelnemende landen staan erachter. Grote vraag: is het genoeg?

Waar in Kopenhagen eindeloos werd getreuzeld omdat niemand het achterste van zijn tong durfde laten zien, waren het ditmaal de wereldleiders zelf die twee weken geleden de aftrap kwamen verrichten. Nu moet het echt gebeuren, was de boodschap die ze daarmee afgaven.

Vrijdag had het klaar moeten zijn, maar er was nog geen eensgezindheid. De bijna 200 deelnemende landen hadden een volle dag langer nodig om te komen tot een akkoord over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor de aarde minder snel zal opwarmen.

Op zoek naar alternatieven
De komende jaren moeten de landen op zoek naar alternatieve energiebronnen om zo minder fossiele brandstoffen te verbruiken. Ook moeten rijkere landen de armere landen helpen de klimaatdoelstellingen te bereiken. Zo moet de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.

De reacties zijn overwegend lovend. Het verdrag wordt historisch genoemd: de landen zijn verplicht om eraan mee te doen. Ook landen die eerder dwarslagen, zoals de VS en China, hebben zich nu aan de klimaatdoelen verbonden.

'Nieuw hoofdstuk van hoop'
Wereldleiders hadden het over een doorbraak, een overwinning, een nieuw hoofdstuk van hoop en een keerpunt. Ook premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) benadrukken dat er in Parijs geschiedenis is geschreven. "We hebben onze kinderen en kleinkinderen een dienst bewezen'', zei Dijksma.

Maar kritiek is er ook, van onder meer van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Volgens de organisaties gaan de ambities lang niet ver genoeg en doen de landen die het klimaatprobleem hebben veroorzaakt te weinig voor de landen die nu al de gevolgen merken.

Nederland krijgt het moeilijk
Klimaatwetenschapper Pier Vellinga voorspelt dat Nederland het moeilijk gaat krijgen bij het uitvoeren van de afspraken. "Nederland is een van de meest fossiel-intensieve landen ter wereld.'' Het akkoord heeft volgens hem grote gevolgen voor de industrie. Hij geeft als voorbeelden de raffinaderijen in Rotterdam, de staalindustrie, de chemische industrie en het kolentransport naar Duitsland. "Die bedrijven knijpen 'm ongeveer net zo als de banken na de crisis.''

Meer op rtlnieuws.nl:
'Historisch' klimaatakkoord van Parijs moet keerpunt inluiden

Bron: RTL Nieuws