Geld en Werk

Hypotheekrente weer boven 2 procent, maar voor hoelang?

25 juli 2017 14:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De hypotheekrente stijgt weer. De belangrijkste hypotheekrente komt na ruim een jaar weer iets boven de 2 procent uit.

Het gaat om het gemiddelde tarief voor een hypotheek die je tien jaar vastzet, met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die komt nu gemiddeld op 2,01 procent uit, meldt de Hypotheekshop.

De laatste keer dat die grens bereikt werd was in mei 2016. Daarna is de hypotheekrente flink gedaald. In oktober werd zelfs de laagste stand ooit bereikt: een rente van 1,73 procent bij tien jaar vast.

Rente omhoog

Maar inmiddels hebben veel banken en verzekeraars hun hypotheekrente weer iets verhoogd. Dat de rente omhoog gaat komt vooral door onrust onder beleggers. Er waren geruchten eerder deze maand dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimuleringsprogramma vervroegd zou gaan afbouwen. Reden voor de hypotheekverstrekkers om hun rente te verhogen.

Rabobank hanteert inmiddels een rente van 2 procent bij 10 jaar rentevast met nationale hypotheekgarantie. Voor een Woninghypotheek van ABN Amro betaal je 2,03 procent rente. Voor een Lekker Wonen Hypotheek van verzekeraar Reaal ben je het duurst uit: daar ligt de rente bij 10 jaar vast op 2,96 procent.

Onder de 2 procent

Toch zijn er ook nog een flink aantal hypotheekaanbieders waar je voor een rente onder de 2 procent terecht kan. Bij Merius Hypotheken ligt de rente voor 10 jaar vast op 1,75 procent, net als bij de Rabobank basishypotheek.

De kans is groot dat de stijging van de hypotheekrente maar van korte duur is. De ECB heeft afgelopen donderdag gezegd voorlopig niet met het opkoopprogramma te stoppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`