Geld en Werk

Wiebes gaat Wet DBA aanpassen na klachten zzp'ers

18 november 2016 10:03 Aangepast: 29 juli 2017 18:00
Beeld © ANP (Archieffoto)

Iedereen is klaar met de nieuwe de nieuwe zzp-wet, de Wet DBA. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen dat staatssecretaris Wiebes de wet voor twee jaar in de ijskast zet. Wiebes heeft laten weten vandaag nog met oplossingen te komen.

Als het aan VNO-NCW, MKB Nederland en PZO ZZP ligt, worden er twee jaar lang geen boetes en naheffingen geheven, en wordt alleen gebruikgemaakt van zes modelcontracten. Intussen moeten alle partijen in de Sociaal Economische Raad werken aan oplossingen, vinden ze.

In het Kamerdebat van gisteravond over de kwestie werd duidelijk dat er grote problemen zijn. Wiebes heeft in reactie daarop vanochtend laten weten dat hij vandaag met aanpassingen komt.

"Er is een heleboel onzekerheid in de markt", zegt hij. "Onzekerheid voor werkgevers die hun flexibele schil anders moeten inrichten, maar ook een heleboel onzekerheid bij de zzp'er. Dat gaat om werk, inkomen en bestaanszekerheid en dat is heel ingrijpend. Het is aan het kabinet om die onzekerheid weg te nemen." Hij stuurt vanmiddag een brief met zijn reactie aan de Kamer.

Wat de exacte aanpassingen zullen zijn, wordt vanmiddag bekend, maar uit de wandelgangen komen berichten dat hij onderscheid wil gaan maken tussen de lagere en hogere inkomens. "Zzp'ers zouden dan niet met de nieuwe modelcontracten hoeven te werken en zzp'ers die minder verdienen juist wel", legt RTL Z-redacteur Ann-Lynn Hamelink uit. 

Klachtenregen

Zzp'ers klagen flink over de nieuwe regels vanuit de Wet DBA. Veel bedrijven zijn huiverig om zzp'ers in te huren: 1 op de 10 verlengt overeenkomsten niet. Meer dan een derde van de zelfstandigen geeft dan ook aan dat ze werk verloren zijn.

Mogelijk hangt daarmee samen dat steeds meer zzp'ers het bijltje erbij neer gooien, zoals blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Voor het eerst in jaren komen er nog wel nieuwe zzp'ers bij, maar stoppen er ook 50.000 zzp'ers per kwartaal.

'Het is heel onzeker als zzp'er'

Eén van de zzp'ers die last heeft van de nieuwe wetgeving, is Jan Pool. Hij werkt al jaren als zelfstandig programmamaker en maakt zich grote zorgen. Hij had nooit gebrek aan opdrachten, maar sinds begin dit jaar is daar verandering in gekomen. "Elke opdrachtgever zegt nu: ik weet niet zeker of ik je wel kan inhuren. Ze zeggen daarbij: er is nog zoveel onduidelijkheid, dus we houden nog even de boot af."

Pool hoopt dat er snel een verandering komt. "Nu is de tijd waarin alle contracten worden gemaakt (voor 2017, red.), of gemaakt zouden moeten worden. Ik merk dat veel mensen nog afwachtend zijn en zeggen: ik weet niet of we je kunnen inhuren. Dat is onzeker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore