Ga naar de inhoud
Geld en Werk

De inflatie loopt niet op, maar de ECB is toch tevreden

De Europese Centrale Bank heeft de rente in Europa flink gedrukt, de economie doet het aardig, maar de inflatie blijft nog altijd achter bij de verwachtingen. De ECB blijft op zijn handen zitten.

Donderdag stelde ECB-president Mario Draghi dat de standaardrente gelijk blijft op -0,4 procent en dat de ECB maandelijks 80 miljard euro aan obligaties blijft kopen.

Liever kijken dan lezen? Tekst gaat door onder de video.

De rente daalt wel, maar de inflatie blijft erg laag

Er worden geen nieuwe stimuleringen doorgevoerd. Ook hintte de centraal bankier niet op nieuwe maatregelen in de nabije toekomst. Op vragen van RTL Z of de ECB eventueel ook aandelen zal gaan opkopen om de economie aan te jagen, antwoordde Draghi dat het beleidscomité hier niet over heeft gesproken. Ook 'helikoptergeld' was geen onderwerp tijdens de monetaire vergadering, zei Draghi.

De markten reageerden meteen negatief, de beurskoersen schoten flink omlaag. De AEX verliest vandaag meer dan 1 procent.

Langer dan verwacht

De ECB handhaaft haar extreme opkoopprogramma in ieder geval tot maart 2017. De bank is tevreden over de werking, maar ziet wel dat de inflatie nog steeds achterblijft. "Het duurt wat langer dan verwacht, maar de inflatie loopt wel op volgens de planning", aldus Draghi. Hij benadrukte vanmiddag opnieuw dat de inflatie in de komende maanden laag blijft, alvorens de consumentenprijzen tegen het eind van het jaar weer op zullen lopen. 

De inflatie in de Eurozone zal dit jaar slechts 0,2 procent bedragen. De ECB heeft als doelstelling (mandaat) 2 procent. Ook in 2017 en 2018 zal dat streefgetal niet worden gehaald. Voor 2018 verwacht de ECB een inflatie van 1,6 procent. 

Lage rente is goed voor de burgers

De burgers moeten het nu gaan doen, aldus Draghi. De consumenten in Europa hebben dan wel nadeel van de lage rente voor hun spaargeld, maar hebben voordeel bij de historisch lage hypotheekrente.

De markt had 'signalen' van Draghi verwacht om de financiële markten voor te bereiden op een verdere verruiming later dit jaar, maar die kwamen niet. Draghi stelde vandaag bij de persconferentie: "De rente daalt gestaag, met 41 basispunten sinds de start van ons programma, wat ook aangeeft dat het extreme opkoopprogramma van de ECB helpt, dat de markt verwacht dat we dat volhouden."

80 miljard euro per maand

Maandelijks koopt de ECB voor 80 miljard euro aan obligaties op. Er zijn eigenlijk onvoldoende geschikte obligaties over, waardoor de centrale bank zou moeten overgaan tot het opkopen van andere activa. Net als de Japanse centrale bank zou de ECB kunnen besluiten ook aandelen op te kopen.

Voor maart 2017 zijn de obligaties op die de ECB zou kunnen kopen. De ECB mag maximaal namelijk maar een derde van een bepaalde obligatie van een land opkopen en bij die grens komt de ECB nu in de buurt.

Ook moet er minimaal -0,4 procent rente worden betaald op zo'n obligatie. Duitse staatsobligaties met een korte looptijd staan al ruim onder die -0,4 procent. Die mag de ECB nu meer kopen, onder de huidige regels. Die regels zouden op z'n vroegst in december kunnen worden aangepast, dan komen er nieuwe cijfers over de Europese economie. Dan zal ook het effect van brexit duidelijk worden.

Dit is een artikel van