Geld en Werk

Piloten van failliet Air Berlin melden zich ziek, vluchten geannuleerd

12 september 2017 11:57 Aangepast: 12 september 2017 12:54
Gedupeerde passagiers op het vliegveld van Düsseldorf. Beeld © AFP

Air Berlin heeft tientallen vluchten moeten annuleren nadat een ongebruikelijk groot aantal piloten zich ziek heeft gemeld. Onlangs werd de luchtvaartmaatschappij failliet verklaard.

Bij de balies van de maatschappij op de Duitse luchthavens is het chaos, zo meldt onder andere de Berliner Zeitung. Passagiers wordt gevraagd goed te kijken naar de status van hun vlucht. Tot dusver zijn er zeventig vluchten uitgevallen. De rest van de ruim 600 geplande vluchten kunnen wel doorgaan, zegt de maatschappij

Overname

Het aantal ziekmeldingen houdt waarschijnlijk verband met de overname van het bedrijf. Tot vrijdag hebben geïnteresseerden de tijd om met een bod op de maatschappij te komen. Onder andere Lufthansa heeft al interesse getoond, meldt Air Berlin.

Bij zo'n overname, al dan niet in delen, is het maar de vraag tegen welke voorwaarden de vliegers mee kunnen naar een nieuwe eigenaar. Als de koper een andere luchtvaartmaatschappij is, levert ook de nieuwe pikorde binnen het gecombineerde pilotenkorps doorgaans de nodige strijd op.

Alle Caribische routes geschrapt

Wegens een sterk teruglopend aantal passagiers vroeg Air Berlin vorige maand faillissement aan. De Arabische grootaandeelhouder Etihad - dat 29 procent van de aandelen in handen heeft - trok zich terug als geldschieter. De maatschappij leed al jaren verlies.

Dankzij een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro van de Duitse overheid, konden vluchten doorgaan. Air Berlin maakte eerder deze week bekend dat alle routes van en naar het Caribisch gebied, inclusief de verbinding tussen Düsseldorf en Curaçao, over twee weken komen te vervallen. Ook sommige bestemmingen in de Verenigde Staten worden geschrapt.

Deze noodlening werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Aan de lening zijn strenge eisen gesteld. Zo is duidelijk afgesproken dat de hulp tijdelijk van aard is en niet bedoeld om Air Berlin als zelfstandig bedrijf op de been te houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore