Geld en Werk

Popcorn Time lijkt niet te stoppen en komt met webversie

03 februari 2016 11:04 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30
Beeld © iStock

Het programmaatje waarmee je illegaal alle nieuwste films en series kunt kijken, bestaat alweer twee jaar. Nu is er zelfs een browservariant die het illegaal streamen nog gemakkelijker maakt. Popcorn Time lijkt niet te stoppen.

Popcorn Time is eigenlijk een veredeld downloadprogramma waarmee je via BitTorrent (technologie om direct met anderen te verbinden) bestanden binnen haalt. Maar in plaats van te wachten totdat de torrent klaar is, kun je het bestand direct afspelen. De makers hebben een Netflix-achtige interface over het programma gegooid en boem: je hebt de grootste bedreiging voor de entertainmentindustrie.

In samenwerking met Torrents Time, een stukje software waarmee je in de browser via BitTorrent illegaal films en series kunt downloaden en bekijken, is Popcorn Time nu ook in de browser te gebruiken. De plugin werkt samen met streamingdienst en biedt automatisch een beveiligde verbinding waarmee je volgens Popcorn Time jouw ip-adres afschermt. De films kunnen via Chromecast, Airplay of DLNA naar een ander apparaat worden gestreamd.

Niet gestopt?
Was Popcorn Time niet gestopt? Jawel: maar dat was een andere versie. Er bestaan twee Popcorn Time's: PopcornTime.io en Popcorn-Time-se. De eerste is inmiddels gestopt, de tweede ontwikkelt op een rap tempo door.

"We zorgen ervoor dat de anonimiteit wordt gewaarborgd en dat we zo lang kunnen blijven als dat we willen", aldus een anonieme woordvoerder van Popcorn Time. "Daarnaast blijven we innoveren, waardoor we zo'n succes zijn in Nederland."

Lastig om offline te halen
Het is heel lastig om Popcorn Time offline te halen. Onder andere Brein en de Motion Picture Association of America (MPAA) is het na jaren nog steeds niet gelukt. Dat komt omdat Popcorn Time gebruikmaakt van het wereldwijde BitTorrentverkeer met duizenden websites, en enkel een gemakkelijkere interface biedt om illegaal films en series te kijken. Als je Popcorn Time offline haalt, verdwijnt al die illegale content niet van de BitTorrent-sites.

Thumbnail

Popcorn Time Online gaat een stapje verder. In plaats van software te installeren, werkt de nieuwe dienst met een enkele webpagina. Die kan iedereen zelf online plaatsen, waardoor het voor copyrightwaakhonden heel lastig wordt om deze vorm van piraterij te bestrijden. Je zou in feite je eigen Popcorn Time kunnen hosten op bijvoorbeeld Dropbox. Daarnaast is een groot gedeelte van de technologie opensource, waardoor anderen kunnen bijdragen aan de technologie of een eigen Popcorn Time-versie kunnen beginnen.

Nog steeds brieven van Brein
De woordvoerder van Popcorn Time bevestigt dat het nog steeds brieven van privacywaakhonden ontvangt: "We moeten aan onze hostingpartijen wel eens uitleggen dat we geen auteursrechtelijk bescherm materiaal als films en series hosten, behalve een normale html-pagina."

"Brein is een krachtige organisatie met onbeperkte middelen. Zij zeggen dat het delen van bestanden illegaal is, maar zijn niet in staat om ook daadwerkelijk overal een uitvoerbaar vonnis te krijgen. Sommige mensen geven toe aan de druk van Brein, terwijl ze dit niet eens hoeven te doen. Herinnert je dat niet aan methoden die door de maffia worden gebruikt", aldus de woordvoerder.

Illegaal gajes
Brein vindt Popcorn Time 'illegaal gajes' en is samen met andere internationale partijen druk bezig om de dienst offline te halen. "Deze Popcorn Time-versie is wat lastiger, omdat er meer problemen zijn. Maar daar kan ik niet over uitweiden", zegt Brein-directeur Tim Kuik. "Als we Popcorn Time niet meer op centrale punten kunnen aanpakken, dan gaan rechthebbenden achter individuele downloaders aan. Dat doet Brein op dit moment niet, maar we sluiten niets uit."

Brein pakt de aanbieders van illegale content aan, zoals grote uploaders, websites met illegaal aanbod en Popcorn Time. Daarnaast wil het bij internetproviders blokkades afdwingen en inbreukmakende gebruikers via de provider waarschuwen en wijzen op het legale aanbod. 

"Er worden al voorbereidingen getroffen om individuele downloaders aan te pakken", legt Kuik uit. Dat bevestigt Peter de Haan van de Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks: "We zijn bezig met het opzetten van een groep rechthebbenden die zich samen in gaan zetten tegen dit probleem."

De rechthebbenden bereiden zich op dit moment voor om samen te werken met andere partijen om illegaliteit te bestrijden, zoals een ict-bedrijf dat ip-adressen van downloaders verzamelt en juristen die schadeclaims versturen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore