Geld en Werk

RTL Z Huizenindex: Groter tekort aan huizen en de prijzen blijven stijgen

26 oktober 2016 13:55 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
Beeld © RTL Z

Het tekort aan huizen wordt ieder kwartaal groter en ook de huizenprijzen blijven gestaag stijgen. Kortom: de gekte op de huizenmarkt neemt nog verder toe. Dat blijkt uit onze eigen RTL Z Huizenindex.

De index kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op een stand van 61, opnieuw een stijging. Een kwartaal eerder stond de index nog op 59 punten, een jaar geleden stonden we zelfs zo'n 10 punten lager. Een hoge stand betekent dat de huizenmarkt flink doorgroeit. Een paar jaar terug terug stond de vertrouwensindex precies de helft lager.

Thumbnail

Een groot tekort aan huizen

Het aanbod van nieuwbouwhuizen en van bestaande woningen wordt hét knelpunt op de koopwoningmarkt. De woonconsumenten hebben namelijk sinds 2004 niet meer zoveel vertrouwen gehad om een huis te kopen, bovendien zit de krapte-indicator van de makelaars van de NVM weer op een niveau dat vergelijkbaar is met de periode van voor de kredietcrisis in 2008. In bepaalde steden (ondermeer Amsterdam en Utrecht) droogt het aanbod van woningen zelfs helemaal op. Het aantal transactie is het afgelopen kwartaal gestegen naar een record van meer dan 60.000 huizen.

Thumbnail

Opvallend feit van de afgelopen tijd: 4 jaar terug lag het aantal transacties nog maar net boven de 20.000 per kwartaal. Een enorm verschil met de huidige situatie.

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, vertelt op RTL Z het hele verhaal over de onstuimige groei op de Nederlandse huizenmarkt: "Volgend kwartaal bereiken we waarschijnlijk een record voor de index, we hebben nog 4 punten te gaan. Dan zitten we op het niveau van voor de crisis."

Boelhouwer ziet overigens wel dat de nieuwbouw nog achterblijft, ondanks dat er dit jaar maar liefst 200.000 woningen worden verkocht:

Voor de liefhebber: lees hier de samenvatting van de monitor koopwoningmarkt waarop de RTL Z Huizenindex is gebaseerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van