Geld en werk

'Als ik een goede jeugd had gehad, was ik nu geen prostituee'

08 december 2016 15:42 Aangepast: 09 december 2016 17:18
Bubbles achter haar raam.

Bubbles (26) is sekswerker. Ze begon een paar jaar geleden achter de webcam, maar ik sta nu achter het raam. "Ik ben er langzaam ingerold", zegt ze. "Ik leef voor de aandacht, ook op een seksuele manier." Maar over de reden dat ze sekswerker is, is ze duidelijk: "Ik doe het voor het geld."

"Ik kom niet uit een goede thuissituatie. Ik had vroeger problemen met mijn vader, hij was bijvoorbeeld heel intimiderend en soms ook fysiek agressief. Daarnaast ben ik transgender, terwijl ik uit een heel gelovig gezin kom. Mijn jeugd was daardoor behoorlijk heftig."

Slechte jeugd

"Als ik een goede jeugd had gehad, goede aandacht, en al mijn opleidingen had afgerond, had ik nu waarschijnlijk een andere baan gehad. Maar nu vind ik dit de makkelijkste manier om rond te komen. Ik heb wel andere baantjes gehad, bij de McDonald's gewerkt, achter de bar gestaan en bij evenementen geholpen. Maar ik vind dit echt minder zwaar."

Toch hebben veel mensen een mening over haar werk. De vereniging van sekswerkers, PROUD, heeft het afgelopen jaar 200.000 euro subsidie gekregen en wil er daarmee voor zorgen dat het beroep normaler wordt.

ZIE OOK: Sekswerkvereniging wil stigma wegwerken

Werkdagen zien er voor Bubbles vaak hetzelfde uit. Aan het begin van haar dag gaat ze naar een kantoor toe. Daar betaalt ze de huur voor het raam en krijgt ze een betalingsbewijs mee zodat ze kan werken. "Als ik bij het raam ben, kleed ik me eerst om. Dan ga ik het bed klaarmaken. Ik leg handdoeken klaar en ik douche. En dan ga ik aan de slag."

Twintig minuten

"Het aantal klanten dat ik krijg, verschilt per dag. Op de ene dag ben ik blij als ik de huur eruit krijg, op de andere dag is het druk. Maar gemiddeld krijg ik er denk ik vier." De meeste klanten blijven een kwartier tot twintig minuten bij haar. "Om het maar lomp te zeggen vragen ze vaak om het standaardpakket: pijpen en seks."

Veel klanten vragen haar ook om anale seks of seks zonder condoom, maar daar zegt ze nee tegen. "Soms doen ze het ongevraagd, maar ook dan laat ik duidelijk zien wat mijn grens is. Ik kan gelukkig nee zeggen en sta sterk in mijn schoenen. En soms hebben ze hele rare of ongebruikelijke vragen, zoals over ze heen plassen. Klanten komen bij mij met dingen die ze niet aan hun partner durven te vragen."

Vervelende klanten

Af en toe krijgt Bubbles echt vervelende klanten. "Sommige hele jonge klanten of oude klanten zijn erg respectloos. Een man zei bijvoorbeeld eens tegen mij dat ik verrot ben, ik vond dat zo gek en kwetsend. En soms duw ik klanten de deur uit omdat ze vervelend zijn."

"Eén keer maakte ik echt iets vervelends mee. Toen stond ik op straat, in Utrecht. Ik werd aangerand en bedreigd, dat was echt niet leuk, en heel beangstigend, ik heb daarna een week lang niet gewerkt en heb ook aangifte gedaan."

Veilig achter het raam

"Maar achter het raam voel ik me veilig. Er zijn veel camera's en er rijdt veel politie rond. Toch is er nooit de garantie dat je veilig bent, er gebeurt altijd wel wat." Uiteindelijk zou Bubbles daarom graag ander werk willen doen. "Ik hoop dat ik over een paar jaar een opleiding heb afgerond, of daar in ieder geval aan begonnen ben. Het liefst in de dierenzorg. Dat werk lijkt me echt leuk."

Volgens Yvette Luhrs van sekswerkvereniging PROUD hebben alle prostituees last van een stigma en lokt dat geweld uit. "Wij proberen het beroep normaler te maken. Er zijn op dit moment allemaal regeltjes die het lastig en ook gevaarlijk maken om te werken."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Ik zit met de meest interessante zakenmannen aan tafel. Maar het draait om de seks'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore