Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Vrouwen meer op jacht naar koopjes dan mannen

29 juni 2017 05:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty images

Als het om besparen gaat, hebben mannen nog een wereld te winnen ten opzichte van vrouwen. Vrouwen zijn veel actiever op zoek naar manieren om geld te besparen dan mannen.

Kredietbemiddelaar Geldshop vroeg voor het Nationaal Bespaaronderzoek ruim 1000 mensen naar manieren om geld te besparen. Ondanks de aantrekkende economie is nog steeds bijna 90 procent van de Nederlanders op de een of andere manier bezig met besparen, becijfert Geldshop.

En vrouwen zijn daarin veel actiever dan mannen. Vooral op het gebied van kleding, etentjes en pretparken gaan ze veel vaker op zoek naar de beste deals. Op het gebied van leningen en energie proberen mannen dan weer wat vaker te besparen. Maar de verschillen daar zijn klein.

"Vrouwen hebben nu eenmaal vaker een wat lager inkomen", zegt directeur Madiha Mouchtak van Geldshop. "Dat zorgt ervoor dat ze gemotiveerder zijn om te zoeken naar de beste deal." En, ook niet onbelangrijk: vrouwen geven op lifestylegebied ook flink wat meer geld uit dan mannen, zegt Mouchtak. 

Snelle besparing

Opvallend: we kijken niet direct waar we het meeste kunnen besparen. Liever gaan we voor de korte klap: we besparen het vaakst op kleding, abonnementen en uit eten gaan, blijkt uit het onderzoek. Dat zijn besparingen die we direct voelen en waar we direct van kunnen profiteren, maar ze leveren niet direct het meest op.

Uitzoeken hoe je kan besparen op hypotheek en andere leningen kan je zo honderden euro's per jaar opleveren, maar is ook ingewikkeld. Maar een kwart van de mensen probeert te besparen op bijvoorbeeld energie en maar eenderde onderzoekt de mogelijkheden om zijn hypotheek over te sluiten. 

Lef

Vrouwen doen dat zelfs nog iets minder vaak en dat is Mouchtak een doorn in het oog. Ze vertelt hoe ze zelf bespaarde op haar energiekosten. "Ik heb een andere leverancier gebeld met de vraag me een offerte te sturen. Op basis daarvan heb ik mijn huidige leverancier weer gebeld en een korting bedongen. Ik heb 300 euro op jaarbasis bespaard, met een kwartiertje werk."

Mouchtak zou graag zien dat vrouwen nog wat meer lef tonen, als het om besparen gaat. "Mijn advies: al lijkt het een complex financieel product, je hoeft het nooit alleen op te lossen. Ik heb er ook niet veel verstand van, maar ik pak gewoon de telefoon", besluit ze.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van