Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Festivals beconcurreren elkaar suf, omzet daalt

25 juli 2017 15:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © foto: festivallife.nl

Het aantal festivals groeit sterk in Nederland. Door dat extra aanbod dalen de omzetten en neemt het aantal annuleringen toe. Terwijl de marketingkosten voor de festivals juist stijgen.

Waren er vorig jaar nog 111 festivals in het eerste halfjaar, nu zijn dat er al 145. Deze stijging van meer dan 25 procent is vooral toe te schrijven aan de toename van kleine festivals. Dat zijn de evenementen tot 5000 personen.

Dat staat in de halfjaarlijkse Dance Festival Monitor, een grootschalig onderzoek dat social media-analyse combineert met steekproeven en data van de festivalorganisatoren zelf.

Meer festivalgangers

Het aantal festivalbezoekers steeg met 5,5 procent tot 571.000. Deze groep was samen goed voor 1,9 miljoen festivalbezoeken; drie tot vier bezoeken per persoon.

Ondanks de stijging hebben de organisatoren van festivals het zwaarder gekregen. De ticketprijzen daalden met 13 procent en daarmee daalde ook de omzet. Die omzetdaling zet volgens de onderzoekers nog wel even door, tot een totale krimp van 2,4 procent.

Toenemende marketingkosten

Ook nam het aantal kortingen, zoals vroegboekkortingen, toe. Het afblazen van een festival gebeurde in vijf procent van de gevallen – dat is een toename van 34 procent ten opzichte van vorig jaar.

"Ticketprijzen dalen, terwijl de kosten toenemen", zegt onderzoeker Denis Doeland van adviesbureau DDMCA. Behalve de al hoge gages voor deejays nemen de marketingkosten toe. "Elk festival moet tot het uiterste gaan om fans aan zich te binden en gebonden te houden."

Thumbnail

De conclusies uit het onderzoek samengevat. (Beeld: DDMCA)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore