Geld en Werk

Bill Gates: binnen 15 jaar grote energiedoorbraak

23 februari 2016 10:00 Aangepast: 01 augustus 2017 08:30
Beeld © Getty Images

We hebben een energiewonder nodig om de CO2-uitstoot in een razend tempo terug te brengen, schrijft Bill Gates in zijn jaarlijkse brief. De huidige technieken en maatregelen zijn nog niet voldoende. "We moeten iets superdramatisch gaan doen."

Meer fietsen, de verwarming een graadje kouder en je huis isoleren. Heel goed dat we allemaal ons steentje bijdragen, maar eigenlijk is het bij lange na niet genoeg om de CO2-uitstoot voldoende te minderen, schrijft Gates. "Helaas, brengen ze (de maatregelen red.) ons niet naar nul. De meeste wetenschappers zijn het zelfs eens dat we in 2050 50 procent meer energie verbruiken dan vandaag."

Sommetje
Hij heeft er een berekening op losgelaten: 

P (populatie) x S (diensten per persoon) x E (energie per dienst) x C (CO2 geproduceerd per energie-eenheid) = CO2 (totale uitstoot - in 2015 was dat 36 miljard ton CO2)

Hoe krijgen we die 36 miljard ton naar nul? Zowel de populatie als het aantal apparaten dat we gebruiken gaat hoe dan ook omhoog, legt Gates uit. De verbruikte energie per apparaat zal wel iets naar beneden gaan, maar onvoldoende. De grootste uitdaging zit hem daarmee in C: de hoeveel CO2 die per energie-eenheid wordt geproduceerd. "Daar moeten we iets superdramatisch gaan doen. We moeten energiebronnen gaan gebruiken die geen CO2 uitstoten."

R&D
Om dit te bereiken is er veel meer geld nodig voor energieonderzoek, zegt Gates. In Amerika wordt er in één week meer geld uitgegeven aan benzine dan in één jaar wordt uitgegeven aan energieonderzoek. Daardoor duurt het allemaal veel te lang voordat er echte doorbraken komen. Vorig jaar kondigde de ondernemer aan 1 miljard dollar te gaan investeren in cleantech. Ondanks het uitblijven van dé doorbraak, is voor Gates het glas nog altijd halfvol.

"Ik ben zo optimistisch over het vermogen van de wereld om een wonder te laten gebeuren dat ik bereid ben om een voorspelling te doen. Binnen de komende 15 jaar, en zeker als jonge mensen betrokken raken, verwacht ik dat de wereld een schone energiedoorbraak zal ontdekken die de planeet zal redden en onze wereld van energie zal voorzien."

Make love not war
Overigens onthullen Bill en Melinda Gates in dezelfde blog ook welk dier ze graag zouden willen zijn. Melinda kiest voor een wit luipaard. Bill heeft de voorkeur voor een wel heel bijzonder dier: de bonobo. Zou dit de reden zijn? 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore