Geld en Werk

'Energieagenda Kamp is vaag, het móet sneller'

07 december 2016 17:08 Aangepast: 29 juli 2017 13:30
Minister Henk Kamp van Economische Zaken geeft een toelichting op de Energieagenda bij het Museon in Den Haag. Beeld © ANP

Het regent reacties op de energieplannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij presenteerde vandaag zijn route naar een CO2-arme energievoorziening. De meeste opmerkingen zijn negatief, al valt er hier en daar ook wat optimisme te bespeuren.

In het document beschrijft Kamp voor de hand liggende plannen zoals energiebesparing en hernieuwbare energie, maar ook meer in het oog springende zaken, zoals het verdwijnen van aardgas uit Nederlandse huizen en de ambitie dat er vanaf 2035 geen benzine- of dieselauto's meer worden verkocht in ons land.

CO2-verslaving

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen moet Nederland flink afkicken van zijn CO2-verslaving. Dit om gezamenlijk te voorkomen dat de opwarming van de aarde door klimaatverandering boven de twee graden stijgt. Want, zoals klimaatwetenschapper Pier Vellinga ons eerder voorschotelde: "Nederland is één van de meest fossiel-intensieve landen ter wereld."

Thumbnail

De avondspits vorige maand op de A4 nabij Schiphol. (foto:ANP)

Juist daarom is Kamps Energieagenda niet ambitieus genoeg, zegt Joris Wijnhoven, campageleider klimaat en energie van milieuorganisatie Greenpeace. "Ik ben teleurgesteld, de plannen van Kamp zijn weinig concreet. Dat terwijl de energiedialoog een jaar heeft geduurd. Het ambitieniveau moet omhoog!" 

Als voorbeeld geeft hij het verdwijnen van aardgas. "Dat moet geen verrassing zijn. De echte vraag is: hoe ga je het bereiken? Heel veel valt of staat met hoeveel haast je hebt." Als voorbeeld geeft hij het voorstel van Kamp om in 2035 alleen maar elektrische auto's toe te staan. "Terwijl de Kamer al heeft gezegd dat het 2025 moet zijn."

'Dit is een reëel beeld'

Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro en gespecialiseerd in energie, is juist optimistisch. "In tegenstelling tot iedereen op social media ben ik minder negatief. Iedereen heeft input kunnen geven en dan denk ik dat dit een reëel beeld is. Je kan niet iedereen tegemoetkomen.

Dat NGO's zoals Greenpeace over elkaar heen vallen dat het tekort is, kan Van Cleef wel begrijpen. "Dat is ook hun rol. Maar als je ziet dat hernieuwbare energie in 2013 maar 4,5 procent van het totale Nederlandse energieverbruik uitmaakte. Dan is er nu een goede basis gelegd voor stabiel overheidsbeleid. Daar kan de markt op investeren."

Dat de door Kamp gekozen richting wel deugt, wel ook Wijnhoven schoorvoetend nog wel toegeven. "Die richting is oké, maar het gaat er toch echt om in welk tempo je het uitvoert. Wat mij betreft gaan alle kolencentrales snel dicht, dat had in deze agenda moeten staan, en is aardgas al in 2035 verdwenen uit alle woningen. Ook moet je de industrie verplichten om energie te besparen."

Nieuw kabinet

Hij hoopt dat het nieuw kabinet de plannen wil versnellen. "Dat zal wel moeten. We hebben in Parijs afspraken gemaakt en dit pakket is gewoon te vaag. Wat dat betreft ben ik wel pessimistisch. Er is een jaar lang géén vooruitgang geboekt."

Van Cleef wijst op de gezamenlijke inspanning die nodig is. "De overheid is niet diegene die de energietransitie doet. Dat doen we met z'n allen. Kamp heeft de eerste transitie een flinke zwengel gegeven met hele goedkope windparken, een groter aandeel hernieuwbare energie en het verlagen van de gasproductie. Mijns inziens is dat goed geslaagd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore