Geld en Werk

Deze futuristische boerderij is het walhalla voor kippen

11 september 2017 16:47 Aangepast: 11 september 2017 17:22
De futuristische kippenboerderij Kipster is nu nog leeg.

Door het fipronil-schandaal zijn tientallen Nederlandse kippenboeren in ernstige problemen gekomen. Middenin die eiercrisis besluiten drie ondernemers een grote, hypermoderne kippenboerderij in Venray te openen. "De timing is juist perfect. Iedereen wil nu het verhaal achter het ei op zijn bord weten."

In Venray gaat eind deze week ’s lands meest moderne boerderij voor leghennen open. "Met boerenslimheid en de nieuwste technologie hebben we de boerderij van de toekomst gebouwd," zegt boer Styn Claessens trots, hij is een van de drie initiatiefnemers.

Futuristisch gebouw

Het lijkt in niets op de traditionele boerderijen zoals je die bijvoorbeeld in Barneveld vindt. Het is een futuristisch, hypermodern gebouw. Volgens de drie initiatiefnemers is Kipster 'de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld.'

Kipster maakt geen gebruik van fossiele brandstof. Op het dak staan ruim duizend zonnepanelen die meer energie produceren dan de boerderij zelf verbruikt. Door gigantische zuiveringsinstallaties wordt de uitstoot van fijnstof maximaal gereduceerd en Kipster houdt een lage ammoniaknorm aan van ongeveer 0,025 kg per kip.

Oud brood

De dieren in Venray hebben een beter bestaan dan die bij traditionele boerenbedrijven. De boerderij is speciaal ontworpen rond de instincten en de behoeften van de kip. "We bootsen een natuurlijke bosrijke omgeving na voor de kip. Met veel afwisseling en daglicht," zegt initiatiefnemer en pluimveedeskundige Ruud Zanders.

Ook over het kippenvoer is nagedacht. Zanders: "Ons kippenvoer komt van reststromen en concurreert niet met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie." Kipster haalt bijvoorbeeld oud brood op bij bakkers in de buurt.

Hollandse Haanburgers

De eieren van Kipster zijn vanaf 26 oktober exclusief te koop bij Lidl. De prijs is vergelijkbaar met die van gewone bio-eieren, zo’n 23 cent per ei. De supermarktketen gaat ook als eerste Nederlandse supermarkt vlees van leghaantjes verkopen.

Vleeskippen zijn kippen die speciaal voor het vlees gefokt worden. Zowel de hennetjes als de haantjes worden gegeten. Maar bij de legkippen, die worden gehouden voor de eitjes, zijn de haantjes overbodig. Die worden nu vernietigd. Het gaat om 45 miljoen haantjes per jaar.

Kipster gaat ook dit veranderen. Zij gaan de leghaantjes verwerken tot 'Hollandse Haanburgers', die ook bij Lidl te koop zullen zijn.

Terug naar vroeger

De opa van boer Styn Claessens, had vroeger ook al kippen. Die scharrelden over het erf en werden gevoed met restafval, zoals groenteschillen en de bladeren van maïskolven. Deze manier van kippen houden was niet erg efficiënt.

Miniatuurvoorbeeld

In de jaren ’90 hield zijn vader legbatterijkippen. De dieren kregen geen restafval meer te eten, maar er werd speciaal mais geteeld voor de kippen. Veel grond ging dus op aan het verbouwen van voedsel voor de kippen. Zonde van de schaarse grond.

Miniatuurvoorbeeld

Boer Claessens gaat met Kipster terug naar de scharrelende kippen op de boerderij van zijn opa die gevoed worden uit reststromen, maar zijn hightech boerenbedrijf is wel vele malen efficiënter dan dat van zijn opa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`