Geld en Werk

Asscher: minimumloon naar 21 jaar, seizoenswerk versoepeld

21 april 2016 09:15 Aangepast: 31 juli 2017 17:30

Minister Asscher presenteert vanochtend zijn nieuwe plan om meer mensen aan het werk te krijgen. Belangrijkste veranderingen: het minimumjeugdloon wordt stapsgewijs afgebouwd van 23 naar 21 jaar en de regels voor seizoenswerk worden versoepeld.

Minimumloon afgebouwd

Verder wordt het minimumloon stapsgewijs afgebouwd van 23 naar 21 jaar: jongeren krijgen eerder het volwassen minimumloon. "Volwassenen verdienen een volwassen beloning", zegt Asscher daarover. Het jeugdloon voor jongeren tussen 18 en 20 jaar wordt verhoogd om te zorgen dat verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

Die overgang in de leeftijd voor het minimumjeugdloon wordt stapsgewijs doorgevoerd: de eerste verlaging gaat in in 2017, de tweede in 2019. Werkgevers worden gecompenseerd voor het aannemen van jongeren, "zodat het niet leidt tot minder banen, maar vooral tot een betere beloning", aldus Asscher.

Rekenvoorbeeld nieuwe minimumjeugdloon
Hoeveel verandert er dan concreet? Iemand van 21 jaar verdient nu nog 1.105 euro per maand (72,5 procent van het minimumloon), in 2019 wordt dat 1524 euro (100 procent). Ben je 22 jaar, dan verdien je nu 1295 euro en verdien je straks ook 1524 euro.

Het salaris van jongeren tussen 18 en 20 gaat ook omhoog: een 18-jarige gaat van 693 naar 762 euro per maand, een 19-jarige van 800 naar 914 euro per maand en een 20-jarige van 937 naar 1219 euro per maand.

Thumbnail

Soepelere regels seizoenswerk
Bij seizoenswerk mogen werkgevers en vakbonden voortaan in cao's afspreken dat er drie maanden in plaats van zes maanden zit tussen twee contracten. Een seizoensbedrijf kan daardoor ieder seizoen met dezelfde krachten werken, in plaats van steeds op zoek te moeten gaan naar nieuwe mensen.

Branchevereniging Recron, dat de belangen van de recreatieondernemers behartigt, noemt het "een doorbraak" en is blij dat er eindelijk een oplossing is gekomen. Met de oude regels dreigden onder andere campings en pretparken in de problemen te komen. 

Vergoeding ontslag bij ziekte
Ook worden werkgevers voortaan gecompenseerd als zij iemand ontslaan die langdurig ziek is. Zij moeten dan een transitievergoeding betalen aan de zieke, en dat was met name een grote last voor kleinere bedrijven. Voortaan krijgen bedrijven daarvoor compensatie vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds, zodat zij andere mensen in dienst kunnen nemen.

Daarnaast komen er meer regelingen voor loondoorbetaling bij ziekte in het tweede ziektejaar.

Transitievergoeding in andere vorm
Bedrijven die mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen, mogen verder de verplichte transitievergoeding aan werknemers ook op een andere manier aanbieden, bijvoorbeeld door omscholing aan te bieden of mensen aan ander werk te helpen.

Tot slot moeten ook mensen die op basis van stukloon werken, tenminste het minimumloon gaan verdienen. 

CPB: alleen verlaging werkt
De maatregelen staan haaks op het onderzoek dat het Centraal Planbureau gisteren publiceerde. Daaruit blijkt dat zo goed als alle maatregelen om werklozen aan werk te helpen, zinloos zijn, behalve het verlagen van het wettelijk minimumloon. Detailhandel Nederland reageert dan ook verrast. "Voor ons zijn de aangekondigde maatregelen alleen acceptabel als de kostenstijging die hier het gevolg van is, volledig wordt gecompenseerd. Jongeren worden anders relatief duur, wat leidt tot een flink verlies aan banen." In de detailhandel werken zo'n 681.000 mensen van wie 35 procent jonger is dan 23 jaar.

Verplicht solliciteren, iemand laten begeleiden door een jobcoach, bonussen geven als iemand een baan gevonden heeft; het maakt allemaal weinig verschil. Als het minimumloon wordt verlaagd, zorgt dat ervoor dat werkgevers meer mensen een baan willen aanbieden, stelt het planbueau. Daar staat dan wel tegenover dat dat leidt tot een toename van armoede, omdat veel mensen minder gaan verdienen. 

'We zijn er nog niet'
De politieke partijen reageren overwegend positief, maar laten ook weten dat er meer zaken zijn die aangepakt moeten worden op de arbeidsmarkt. SP ziet het plan als een eerste stap. "We zijn er nog niet. Wat ons betreft ben je met 18 jaar volwassen en krijg je dan ook betaald als een volwassene", zegt Sadet Karabulut. ChristenUnie vindt het jammer dat het nu alleen geregeld wordt voor een aantal sectoren, en niet alle sectoren. 

D66 prijst het dat Asscher "erkent dat de Wet werk en zekerheid niet werkt". "Er is een grotere wetswijziging nodig om de vaste baan weer bereikbaar te maken voor de 2 miljoen werknemers met een flexcontract", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. CDA uit zorgen over de veranderingen rond het minimumjeugdloon, en vraagt zich af of het niet gaat leiden tot meer jeugdwerkloosheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore