Geld en Werk

Vrouwen steeds hoger opgeleid, maar ze werken nog altijd (veel) minder dan mannen

13 december 2016 00:17 Aangepast: 13 december 2018 13:58
Vrouwen werken veel vaker in deeltijd, ook als ze geen kleine kinderen hebben. Beeld © Getty Images

Vrouwen werken veel vaker in deeltijd, zijn minder vertegenwoordigd in topfuncties en krijgen per uur nog altijd minder betaald dan mannen. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in tien jaar tijd wel iets kleiner geworden, maar dat gaat niet zo snel als gedacht.

Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid, tot een leeftijd van 45 jaar zelfs hoger dan mannen. Maar op de arbeidsmarkt is dat nauwelijks terug te zien. In de praktijk blijkt nog steeds dat de zorg en het huishouden vooral op vrouwen aankomen en dat mannen vaker de hoofdkostwinner zijn. Dat zijn enkele conclusies uit de Emancipatiemonitor 2016 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vaker economisch zelfstandig, lager inkomen

Rond de 70 procent van de vrouwen heeft betaald werk. Dat aantal is in de afgelopen zes jaar ongeveer gelijk gebleven. Wel worden vrouwen langzaam maar zeker steeds meer economisch zelfstandig. In 2015 verdiende 54 procent van de werkende vrouwen meer dan het bijstandsniveau van een alleenstaande (netto 920 euro), tegenover bijna drie kwart (74 procent) van de mannen. Twee jaar eerder was dat bij zowel mannen als vrouwen 1 procent minder.

Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. Dat komt in de eerste plaats omdat vrouwen vaker niet werken of in deeltijd werken, maar ook per uur krijgen zij gemiddeld minder betaald. Een groot deel van het loonverschil heeft te maken met werkervaring, opleiding en leidinggeven. Bij de overheid en in het bedrijfsleven zijn de loonverschillen sinds 2008 kleiner geworden.

Moeders en vaders

Vorig jaar hadden vrouwen een werkweek van gemiddeld 26,6 uur. Dat is ruim een uur meer dan in 2005, en 20 minuten meer dan in 2013. Mannen werkten in 2015 gemiddeld 37,7 uur per week. In tien jaar tijd zijn ze bijna een uur minder gaan werken. De komst van kinderen is steeds minder vaak een reden om te stoppen met werken of om minder uren te gaan werken. Vrouwelijke dertigers van nu werken gemiddeld een halve dag per week meer dan eerdere generaties op die leeftijd deden. 

De helft van de mannen die recent vader zijn geworden, heeft een halve of hele 'papadag'. De meeste mannen nemen hiervoor ouderschapsverlof op of gaan flexibel werken. Maar ook als mannen kleine kinderen hebben, blijven ze sterk vasthouden aan hun voltijdse werkweek. Vrouwen werken daarentegen voornamelijk in deeltijd, ook als ze geen kleine kinderen hebben. Jonge moeders hebben bijna zonder uitzondering minimaal één 'mamadag' per week. Ze maken twee keer zo vaak als vaders gebruik van ouderschapsverlof. Ook nemen vrouwen vaker de zorg voor zieke (schoon)ouders of andere familieleden op zich.

Minder koopkracht na scheiding

In 2014 was in zeven op de tien paren de man de hoofdkostwinner. De meeste Nederlanders vinden dat het in een goede relatie niet uitmaakt als de ene partner meer verdient dan de ander, maar als de relatie op de klippen loopt (1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding) blijkt dat wel degelijk gevolgen te hebben. In dat geval verliest een vrouw gemiddeld een kwart van haar koopkracht, terwijl de man er nauwelijks op achteruitgaat. Ook als vrouwen partneralimentatie ontvangen, gaan ze er financieel op achteruit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore