Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Google gaat in beroep tegen recordboete van 2,4 miljard

under Pichai is sinds 2015 de ceo van Google. Beeld © Getty Images

Google gaat in beroep tegen de recordboete die het bedrijf in juni kreeg opgelegd door de Europese Commissie. Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en kreeg daarvoor een boete van 2,4 miljard euro voor de kiezen.

Een woordvoerder van Google bevestigt aan RTL Z dat het bedrijf zich verzet tegen de boete. Hij wil verder niet reageren op vragen. Vandaag verliep de deadline voor Google om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van Eurocommissaris Margrethe Vestager. 

De recordboete wordt aangevochten bij de hoogste Europese rechter. Een woordvoerder van het Europees Hof van Justitie bevestigt dat het beroep is ontvangen. 

Google Shopping

Volgens de Europese Commissie trok Google ten onrechte de zoekresultaten van zijn eigen dienst Google Shopping voor in de zoekresultaten. Daardoor zouden de concurrenten flink zijn benadeeld en kon Google zelf profiteren. Google int namelijk per verkocht product via Google Shopping een commissie.

Google liet eerder al weten het niet eens te zijn met de zienswijze van de Commissie. Volgens het bedrijf bevoordeelt het niet zijn eigen resultaten, maar schotelt het zijn klanten gewoon de beste zoekresultaten voor.

Nog twee beschuldigingen

Google Shopping is niet de enige dienst waarover de Europese Commissie en Google steggelen. De commissie heeft ook nog mededingingsonderzoeken lopen naar misbruik van de sterke marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android en overtredingen van de wet via het advertentieplatform AdSense.

In de zaak-Android verdenkt de Commissie Google ervan dat het op onwettelijke wijze fabrikanten dwingt om Google apps mee te leveren op mobiele apparaten. AdSense is in het vizier omdat Google klanten contractueel zou verbieden om zaken te doen met concurrenten. Ook dat mag niet.