Geld en Werk

Singapore krijgt oer-Hollandse polder

13 december 2016 16:21 Aangepast: 14 december 2016 07:46
Beeld © Haskoning

Singapore krijgt een echte Hollandse polder, die wordt aangelegd door het Nederlandse bedrijf Royal Haskoning. Hoeveel het project oplevert wordt niet gezegd, maar de uitvoering is uniek.

Weinig Aziatische landen durven een landschap onder zeeniveau aan te leggen - meestal wordt ervoor gekozen om zand op te spuiten.

Deze polder wordt gebouwd volgens het oer-Hollands principe: bouw een stevige dijk, zet daar een paar gemalen in en pomp het stuk leeg. Klinkt simpel. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen weer op. De rest van de omstandigheden verschillen flink, zegt projectmanager Mark van Zanten.

Bouw hele klus

"Wij hebben een hele woeste zee, terwijl die in Singapore heel rustig is. In Nederland hebben we daarentegen niet zoveel regen, maar in Singapore wel. Dus we hebben niet alleen een hele stevige dijk ontworpen, maar ook een heel robuust watersysteem zodat we het water eerst kunnen opslaan en dan eruit kunnen pompen met een pompstation", legt hij uit.

Het bestaande sediment wordt eerst weggebaggerd, waarna er zand wordt gestort. Daar bovenop komt de dijk. Een uitdaging voor de ingehuurde lokale aannemer, want die legt niet elke dag oer-Hollandse dijken aan, geeft de projectmanager toe. "Maar dat zijn ze wel gewend in deze regio."

Oefenen tegen klimaatverandering

Op die manier wordt 810 hectare toegevoegd aan Pulau Tekong, één van de grootste eilanden van het land. De Hollandse methode is goedkoper omdat er minder zand gebruikt wordt, zegt Van Zanten.

Daarnaast is er nog een voordeel: het piepkleine land kan zich door poldering beter voorbereiden op klimaatverandering. "Duidelijk is dat in de toekomst ook meer gepompt moet gaan worden, dus dan kunnen ze daar mooi mee gaan oefenen", zegt hij. 

Meer vanavond in Z Today, 17.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore