Geld en Werk

We zijn terug op niveau van voor de crisis, en dat kun je voelen

13 december 2016 13:51 Aangepast: 29 juli 2017 12:30
De Beurstraverse oftewel Koopgoot in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Onze economie draait hartstikke goed, ook volgend jaar, verwacht het CPB. Het inkomen per hoofd van de bevolking is weer terug op het niveau van voor de crisis. Waar merk je dat concreet aan?

Het bbp (bruto binnenlands product) per Nederlander is volgend jaar weer terug op het niveau van voor 2008. Goed nieuws natuurlijk. Ook als je naar andere cijfers kijkt, staan we er goed voor. Dit kun je daarvan merken:

1. Er zijn veel meer banen (en een 'gezonde' werkloosheid)

Allereerst: het is makkelijker om aan werk te komen, want er zijn een stuk meer banen. In oktober waren er bijna 9 miljoen banen in Nederland: meer dan in 2008 en zelfs het allerhoogste niveau ooit.

De werkloosheid ligt nog wel hoger dan voor de crisis. Het CPB denkt dat de werkloosheid volgend jaar daalt tot 475.000, tegen 318.000 in 2008. Als percentage van de beroepsbevolking is de werkloosheid volgend jaar 5,3 procent, in 2008 was dat 3,7 procent. Econoom Mathijs Bouman plaatst daar wel meteen een kanttekening bij. "De werkloosheid was in 2008 met 3,7 procent niet gezond", zegt hij. "Je hebt altijd een beetje werkloosheid, bijvoorbeeld omdat Nederlanders tussen twee banen in zitten. Maar de werkloosheid moet eigenlijk niet te veel onder de 4 procent zijn."

In sommige sectoren zijn vacatures nu al moeilijk in te vullen, laat staan wanneer de werkloosheid nog verder daalt.

Dat er nu meer mensen aan het werk zijn, maar de werkloosheid nog wel hoger is dan in 2008, komt doordat er meer Nederlanders zijn die kunnen werken. Verder ligt de AOW-leeftijd nu wat hoger, zodat sommige werknemers nu nog werken, terwijl ze anders met pensioen zouden zijn. Wat ook meespeelt is dat de VUT is afgeschaft en dat meer vrouwen willen werken.

2. De koopkracht ligt hoger (maar we betalen wel meer belastingen en sociale premies)

In koopkracht gaat het op dit moment ook iets beter dan in 2008: we hebben meer te besteden dan acht jaar geleden. In de jaren na de crisis daalde onze koopkracht weliswaar, maar inmiddels is die 2,2 procent hoger dan in 2008. 

Nederlanders zijn daarentegen wel meer kwijt aan belastingen en sociale premies dan in 2008. De zogeheten collectieve lastendruk was toen 36,2 procent en in 2017 zal dat stijgen tot 39 procent.

3. De overheidsfinanciën staan er beter voor

Ook de overheid staat er beter voor: er is geen begrotingstekort meer. Daardoor weet je als belastingbetaler dat de overheidsfinanciën (die uiteindelijk de financiën van jou of van je kinderen bepalen) veel houdbaarder zijn.

De staatsschuld uitgedrukt als percentage van het bbp - de zogenaamde staatsschuldquote - is na de crisis en het redden van banken als ABN Amro wel een stuk hoger dan in 2008: 59,7 procent tegenover 54,8 procent. Dat is wel lager dan de 67,9 procent van 2014.

4. Huiseigenaren voelen zich rijker

Tot slot: huizenbezitters zijn - althans in sommige gebieden - beter af dan in 2008. In Amsterdam bijvoorbeeld liggen de huizenprijzen ver boven die in 2008. Huizeneigenaren voelen zich daardoor rijker en kunnen een leuk bedrag opstrijken met de verkoop van hun huis.

Degenen die nog op zoek zijn naar een huis kunnen juist minder goed af zijn, maar kunnen nog wel profiteren van een relatief lage rente op hun hypotheeklening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van