Geld en Werk

Mijlpaal: voor het eerst sinds 2012 minder dan half miljoen werklozen

15 december 2016 09:23 Aangepast: 15 december 2016 14:56
Het aantal werklozen bedroeg vorige maand 616.000 Beeld © ANP

De werkloosheid in Nederland is in november verder gedaald, waardoor er nu voor het eerst sinds begin 2012 minder dan een half miljoen werklozen zijn.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde vorige maand 499.000 werklozen, tegen 502.000 in oktober. Daarmee bleef het werkloosheidspercentage stabiel op 5,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werkenden nam de afgelopen maanden verder toe, maar ook in een minder sterk tempo.

Van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen de 15 en de 75 had 66 procent werk in november. Ruim 3,8 miljoen van hen zijn niet op zoek of kunnen niet meteen aan het werk. In deze laatste groep zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.

Meer werkzoekenden

In de periode van september tot en met november zakte het aantal werklozen gemiddeld met 7000 per maand. Daarmee was de afname in het najaar wat minder sterk dan in de zomer. Dat komt volgens het CBS omdat er meer mensen weer aan het werk willen, dan dat er mensen de arbeidsmarkt verlaten. 

Vooral de toename van het aantal werkende 45-plussers vlakt af, waardoor de sterke daling van het aantal werkloze ouderen van de voorgaande maanden niet doorzette, aldus het CBS. UWV telde eind november 410.000 lopende WW-uitkeringen. Dat waren er 10.000 minder dan in oktober.

Asscher is 'superblij'

Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), als minister verantwoordelijk voor de fel bekritiseerde Wet Werk en Zekerheid, spreekt van een mijlpaal en is 'superblij' voor de mensen die weer werk hebben. "Dit biedt hoop voor al die mensen die nu nog thuis zitten en ook zo graag aan de slag willen", verklaart Asscher. 

De werkloosheid zal overigens nooit helemaal op 0 uitkomen. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die even als werkloos geregistreerd staan, omdat ze tussen twee banen in zitten. Daarnaast is er de structurele werkloosheid die wordt veroorzaakt doordat sommige beroepen uitsterven en er nieuwe beroepen bijkomen. Deze structurele mismatch geldt bijvoorbeeld voor de 55-jarige bankmedewerker die zonder werk zit, terwijl er bij een verzekeraar een gebouw verderop gezocht wordt naar een marketeer. 

Bekijk de uitleg van economieverslaggever Bart Reijnen in Z Today:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore