Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wiebes koopt tijd in rel vertrekregeling Belastingdienst

Staatssecretaris Eric Wiebes. Beeld © ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes koopt tijd in het heikele dossier over de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst. In plaats van volgende maand, komt hij pas volgend jaar met de definitieve cijfers waar de Tweede Kamer hem om heeft gevraagd.

In een brief schrijft de staatssecretaris dat hij er niet in slaagt om de Tweede Kamer in december 'volledig en op basis van de meest actuele stand van zaken' te informeren.

Prestatieafspraken

Weliswaar weet hij dan wel hoeveel mensen er nu precies van de riante vertrekregeling gebruik hebben gemaakt, maar weet hij nog niet wat de dienst precies gaat doen om het vertrek van ruim 6000 medewerkers op te vangen en welke risico's aan hun vertrek verbonden zijn. 

Als reden schrijft de staatssecretaris dat in de maanden november en december 'prestatieafspraken' voor volgend jaar worden gemaakt, met ook al 'een doorkijk' naar 2018. Hoeveel mensen er vertrekken en worden aangenomen zijn daarbij van belang. 

Wiebes onder vuur, Belastingdienst onder curatele

Wiebes ligt onder vuur vanwege de vertrekregeling bij de fiscus, die 70 miljoen duurder uitviel dan de bedoeling was. Dat kwam omdat er veel meer belastingambtenaren gebruik van maakten dan de 5000 die de dienst voor ogen had. Vooral 60-plussers maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om met soms wel 75.000 euro vertrekpremie hun carrière vroegtijdig te beëindigen. 

De Kamer debatteerde al twee keer over de kwestie, Wiebes laat de Algemene Rekenkamer onderzoek doen en heeft de Belastingdienst onder curatele gesteld. Hij erkende dat de regeling 'onzorgvuldig' is opgezet

Wiebes ging een maand geleden al door het stof over de vertrekregeling bij de Belastingdienst