Geld en Werk

'Verdere reorganisatie fiscus leidt tot gemiste inkomsten'

14 december 2016 08:32 Aangepast: 29 juli 2017 12:00
Beeld © ANP

De uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst en de daarop volgende maatregelen om de dienst weer in het gareel te krijgen, hebben een averechts effect, waarschuwt de vakbond voor belastingambtenaren. Belastingcontroles komen hierdoor in de knel, wat kan leiden tot nog meer gemiste belastinginkomsten.

In een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes uit de Vereniging van Hogere Ambtenaren van het ministerie van Financiën (VHMF) grote zorgen. Ook na een gesprek met de hoogst verantwoordelijke ambtenaar op het ministerie van Financiën, directeur-generaal Hans Leijtens, blijven die zorgen bestaan.  

Nieuwe reorganisaties

De Belastingdienst werd medio oktober door staatssecretaris Wiebes onder curatele gesteld, nadat bleek dat veel meer belastingambtenaren dan verwacht gebruik hadden gemaakt van een riante vertrekregeling. Die regeling viel daardoor 66 miljoen euro duurder uit dan begroot. 

De vakbond vreest dat het onder curatele stellen van de dienst zal leiden tot nieuwe reorganisaties. Nu heeft de fiscus nog 30.000 mensen in dienst, maar dit aantal kan mogelijk dalen tot maar 23.000.

Mogelijk gevolg: de hulp aan en controle van burgers komt in het gedrang, de controles op grote bedrijven wordt nóg minder en van de 1,6 miljoen mkb-bedrijven kunnen nog maar 20.000 belastingaangiftes worden nageplozen. Dat zal volgens de vakbond onherroepelijk leiden tot nog meer gemiste belastinginkomsten.

Geen zicht op gemiste inkomsten

De rekenkamer concludeerde vorige maand in een rapport over de fiscus dat de Belastingdienst nu ook weinig zicht heeft op misgelopen inkomsten. Hoewel de dienst jaarlijks 230 miljard euro ophaalt, hebben inspecteurs geen idee of ze alle middelen die tot hun beschikking staan wel efficiënt inzetten. 

Het is volgens de vakbond van grootste belang dat de uitstroom van personeel beperkt blijft tot in totaal 3500 ambtenaren, anders zal de dienst zo ver in de knel komen dat dit zelfs 'tot spanning in de maatschappij' zal leiden.

Jong personeel

De VHMF pleit er dan ook voor om wat aan salarisuitgaven wordt bespaard de komende jaren door het vertrek van dure oudere krachten, nú al in te zetten om jong nieuw personeel aan te trekken. De vakbond vraagt Wiebes om 'een paar honderd miljoen extra', als een 'voorfinanciering'. 

Verder bezuinigen zou dan ook een slecht idee zijn. 'Penny wise, maar pound foolish', noemt de vakbond het, die fijntjes opmerkt dat de fiscus de enige overheidsdienst is waar geld wordt verdiend. 

Financiën zegt in reactie: "We nemen signalen van medewerkers natuurlijk altijd serieus. De dienstleiding is nu bezig in kaart te brengen waar medewerkers verdwijnen en wannneer en hoe dat op te vangen." Begin volgend jaar praat de Tweede Kamer met Wiebes over de continuïteit bij de Belastingdienst. In oktober verzekerde Wiebes de Tweede Kamer nog dat de controles niet in gevaar zullen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore