Een op het eerste gezicht opvallend pleidooi van Shell-baas Ben van Beurden; hij pleit voor een systeem waarin de meest vervuilende brandstoffen zwaarder worden belast.
Als overheden dat zouden doen, wordt het daarmee aantrekkelijker om minder vervuilende brandstoffen, zoals aardgas te gebruiken en meer te investeren in duurzame energie. Dat zal Van Beurden vandaag op een vergadering voor andere olie-topmannen in Londen bepleiten (€), volgens The Wall Street Journal.
Van Beurdens pleidooi lijkt zich vooral te richten tegen het gebruik van steenkool. Volgens de Amerikaanse zakenkrant zouden er twee mogelijkheden zijn om het gebruik ervan via belastingen te ontmoedigen. Bedrijven die steenkool gebruiken om energie op te wekken zouden zwaarder belast kunnen worden, maar rekenen dat waarschijnlijk door aan hun klanten. De vraag naar energie uit steenkool zou dan afnemen. De andere optie is een maximum te stellen aan de uitstoot die bedrijven mogen doen.
VN klimaattop in Parijs
De timing van Van Beurdens oproep is niet toevallig; de olie-industrie neemt alvast voorzichtig stelling in aanloop naar de klimaatconferentie van de VN in Parijs, die eind november van start gaat. Europese oliemaatschappijen lobbyen flink voor het gebruik van aardgas, ten faveure van steenkool.
Shell is met de overname van BG Group voor zo'n 64 miljard euro een van de grootste spelers op het gebied van liquified natural gas (LNG). "Gas is ook een fosiele brandstof, dat klopt, maar wel een die cruciaal is voor een toekomst met minder kolen", zal Van Beurden zijn toehoorders voorhouden, schrijft WSJ. Want olie en gas blijven volgens hem belangrijke bronnen van energie de komende jaren.
Van Beurden zei verder dat Shell er alles aan zal doen om de uitkering van dividend en het opkopen van eigen aandelen veilig te stellen. Shell heeft zich al gewapend tegen de moeilijke marktomstandigheden in de olie- en gassector door projecten uit te stellen of te schrappen en zijn investeringsbudget te verlagen. De operationele kosten dalen dit jaar naar verwachting met 4 miljard dollar en er wordt 30 miljard dollar uitgegeven aan de zoektocht naar en winning van olie en gas. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar.