Geld en Werk

Randstedelingen rijden minste kilometers

23 juni 2016 09:30 Aangepast: 23 juni 2016 10:50
Beeld © ANP

Als je in Drenthe woont, leg je gemiddeld het meeste aantal kilometers af, zowel naar je werk als naar familie en vrienden: meer dan 37 kilometer per dag. Inwoners van Noord- en Zuid-Holland en Limburg rijden juist het minste aantal kilometers.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inwoners van Noord-Holland en Limburgers leggen gemiddeld 30 kilometer per dag af naar hun werk en Zuid-Hollanders slechts 28 kilometer. In tijd zijn inwoners van Noord-Holland het minste tijd kwijt met reizen.

Drenthenaren nemen het vaakst de auto, terwijl inwoners van Noord- en Zuid-Holland het minste aantal kilometers met de auto afleggen. Dat komt mede doordat de autoritten die ze maken relatief kort zijn.

Puur voor hun werk rijden vrouwen gemiddeld 16 kilometer op en neer naar het werk. Bij mannen is dat bijna het dubbele. Gerekend in tijd is het verschil dat manen en vrouwen onderweg zijn minder groot: gemiddeld 40 minuten per dag voor mannen en gemiddeld 28 minuten per dag voor vrouwen.

Inwoners van de provincie Utrecht zijn gemiddeld het meeste tijd kwijt met reizen: bijna 24 minuten per dag, inwoners van Noord-Holland het minst: zeven minuten minder.

Utrechters fietsen, Limburgers niet

Inwoners van de provincie Utrecht leggen het meeste aantal kilometers af met de fiets en de trein. Limburgers fietsen de minste kilometers.

Flevolanders leggen de meeste kilometers af met de bus, tram en metro. Inwoners van Gelderland lopen niet vaak, terwijl ze in Noord- en Zuid-Holland juist de meeste kilometers te voet afleggen. 

Vrouwen reizen minder

Vrouwen werken vaker parttime dan mannen en dat is duidelijk te zien in het aantal kilometers dat zij afleggen: 29 kilometer, dat is 10 kilometer minder dan mannen. Vrouwen reizen wel meer naar familie en vrienden.

Hoogopgeleiden reizen over het algemeen meer voor hun werk dan andere werknemers, omdat zij vaker verder van hun werk wonen. Vooral mannen reizen meer. Terwijl hoogopgeleide mannen meer dan 35 kilometer per dag afleggen, is dat voor laagopgeleide mannen 9 kilometer minder. Vrouwen maken nog minder kilometers, dat geldt ook voor hoogopgeleide vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`