Geld en Werk

Schaaij casht deel belang omstreden beursfonds VNC

20 juni 2017 11:29 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Geert Schaaij.

Beleggingsadviseur Geert Schaaij heeft voor 400.000 euro aandelen in de Verenigde Nederlandse Compagnie verkocht. Dat is het fonds waarvoor beleggersclub VEB onlangs waarschuwde.

Schaaij is onder meer bekend door zijn optredens in het programma Business Class van Harry Mens. De aandelen die hij daar bespreekt, stijgen de handelsdag erna vaak tijdelijk; het zogenoemde Schaaij-effect.

In 2006 kwam de adviseur in aanvaring met beurswaakhond AFM, omdat hij een beursfonds aanprees waarbij de vermogensbeheerder waar hij destijds werkte, betrokken was. Die zaak schikte hij in 2009, voor 20.000 euro.

Verenigde Nederlandse Compagnie

Eind 2015 werd Schaaij zelf topman van een beursfonds, toen hij de lege beurshuls Roto Smeets overnam. Met een knipoog naar de VOC herdoopte hij het fonds in De Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC).

Door een aandelenuitgifte, waarbij aandelen werden uitgegeven voor 2,50 euro per stuk, wist hij de koers kunstmatig op te stuwen. Wie die aandelen tegen die prijs kocht, bleef in nevelen gehuld. Begin dit jaar bracht Schaaij de agrarische energieleverancier DGB onder in het lege beursfonds.

Waarschuwing VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwde in maart nog duidelijk voor het fonds van Schaaij. Volgens de beleggersclub is er sprake van een kunstmatig hoge koers en zeer gebrekkige informatie. DGB zou een kwakkelend bedrijf zijn.

Schaaij bezat tot voor kort ruim 2,5 miljoen aandelen in VNC, goed voor een belang van bijna 45 procent. Maar uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat hij onlangs een flink pakket verzilverde. Op 14 juni verkocht hij 200.000 aandelen, toen de koers rond de 2 euro deed. In totaal bracht de verkoop zo'n 400.000 euro op.

Belangen spreiden

Schaaij bevestigt de verkoop. "Ik heb de aandelen verkocht omdat ik mijn belangen wat wil spreiden", verklaart de topman. "Ook wordt de verhandelbaarheid van het aandeel hierdoor groter." Volgens Schaaij heeft hij 'op dit moment' geen plannen om meer aandelen te verkopen.

Schaaij wil niet zeggen aan wie hij de aandelen heeft verkocht. "Dat vind ik niet gepast om te zeggen. Dat is niet echt mijn ding."

MountainShield

Twee dagen na Schaaijs verkoop meldde het investeringsfonds MountainShield haar belang te hebben vergroot, met 335.700 aandelen. Eerder dit jaar kocht MountainShield al converteerbare obligaties van VNC. Inclusief het potentiële belang uit de obligaties bezit de investeerder nu een belang van 12,5 procent in VNC.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van