Geld en Werk

Geert Schaaij vertrekt als topman van dubieus beursfonds VNC

05 juli 2017 12:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Beleggingsadviseur Geert Schaaij vertrekt als bestuursvoorzitter van de Verenigde Nederlandse Compagnie, het beursfondsje waarvoor de Vereniging van Effectenbezitters eerder dit jaar waarschuwde. Volgens Schaaij kan hij als gevolg van de nieuwe koers van het fonds 'niets meer toevoegen'.

Schaaij dankt zijn bekendheid vooral aan zijn optredens als beleggingsadviseur in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens. Eind 2015 nam hij de lege beurshuls Roto Smeets over, die hij omdoopte in de Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC). Bij VNC werd hij grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter.

Waarschuwing VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwde in maart nog voor VNC. Volgens de belangenvereniging van kleine aandeelhouders is er bij het beursfonds sprake van een kunstmatig hoge koers en gebrekkige informatie.

Eind vorig jaar bracht Schaaij een aantal bedrijfjes van ondernemer Mark Logtenberg in het beursfonds onder. Vandaag maakt VNC bekend ook drie automatiseringsbedrijfjes van Logtenberg over te nemen in ruil voor nieuwe aandelen VNC. Als gevolg daarvan zegt Schaaij op te stappen als bestuursvoorzitter van het beursfonds.

Andere kant op

Schaaij benadrukt dat VNC geen beursgenoteerde participatiemaatschappij wordt, zoals aanvankelijk gepland. "We gaan een andere kant op. Het was de bedoeling dat VNC diverse bedrijven zou overnemen. In die constructie kan ik van alles toevoegen. Maar uiteindelijk kozen we ervoor om het conglomeraatje bedrijven van Mark Logtenberg over te nemen. Het ligt voor de hand dat hij dan de leiding krijgt."

Logtenberg wordt geen bestuursvoorzitter, maar voorzitter van de raad van commissarissen. Had het niet méér voor de hand gelegen dat Logtenberg de nieuwe bestuursvoorzitter zou worden, en Schaaij toezichthouder?

"Nou, dat moet je dan wel willen", zegt Schaaij. Hij zegt bewust afstand te nemen van VNC. "Ik wil Mark niet voor de voeten lopen. En zo kan ik het bedrijf ook kritischer volgen."

 Schaaij wordt opgevolgd door een nog onbekende tijdelijk bestuurder, die zal worden benoemd door de raad van commissarissen. 

Belang Schaaij verwatert

VNC geeft nieuwe aandelen uit voor de overname van de andere bedrijfjes van Logtenberg. Daardoor groeit Logtenbergs belang in het beursfonds tot 60 procent. Het belang van Schaaij verwatert van 45 tot 30 procent.

Schaaij zegt zijn belang voorlopig op peil te houden. "Ik heb ook een aantal restricties opgelegd gekregen. Zo mag ik niet verkopen in de periode van 14 dagen na de bijzondere aandeelhoudersvergadering. En er zijn meer regelingen. Die kan ik nu niet delen omdat ik de markt gelijk moet informeren. Misschien dat ik daar nog een apart persbericht over uitstuur."

Onlangs meldde RTL Z dat Schaaij vorige maand al een deel van zijn belang had afgestoten. Hij verkocht toen 200.000 stukken voor 400.00 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore